I takt med att svenska folket har tvingats se ökade elpriser på flera tusen kronor varje månad har energipolitiken helt plötsligt blivit stekhet och ett av politikens absolut främsta fokus.
Allt fler svenskar är positiva till kärnkraft, men det råder fortfarande hätsk debatt om huruvida det främst är kärnkraft eller vindkraft som ska lösa våra problem.
Några som har sin syn klar på problemet är kärnkraftsuppstickaren Blykalla.
“Kärnkraft är basen till allt, utan den går det inte. Man måste ha en planerbar energikälla. Sen kan man komplettera med sol och vindenergi om man vill. Varje natt blir det mörkt, ibland blåser de inte och vi är väldigt långt ifrån att kunna lagra de energimängderna som krävs. Då behövs kärnkraften”, säger Olof Lindberg, som är vd och “kärnkraftentusiast sedan tonåren”.
Tekniken som Blykalla har utvecklat, med blykylda SMR (små modulära reaktorer) användes redan på 60-talet i sovjetiska ubåtar. Då kunde den dock inte användas i storskalig kommersiell skala på grund av korrosionsproblemen. Nu har Blykalla löst problemet med en ny patenterad stållegering.
Bolaget är stammat från ett forskningsprojekt på KTH av Janne Wallenius, Peter Szakalos och Jesper Ejestam. Alla tre är kvar i bolaget idag och arbetar med den tekniska utvecklingen. Bolaget bildades 2013, men utan större kommersiell utveckling fram till för ett par år sedan då Olof Lindberg gick in som finansiär (och senare också VD).
“Fördelen med blykylning är att reaktorerna kan göras så kompakta att de kan tillverkas på löpande band och transporteras på lastbil, varmed vi får ned kostnaden och leveranstiden. Som en generation 4-reaktor kan den också återanvända sitt egna bränsle, så nära en evighetsmaskin som man kan komma", säger Olof Lindberg.
Stark uppbackning
Bolaget har nu tagit in 25 miljoner i en runda som leddes av impact-inkubatorn Norrsken. På investerarlistan fick också en rad andra tunga techprofiler. Till exempel hittar vi Izettle-grundaren Jacob de Geer, Xzakt-grundaren Gunilla von Platen, King-grundaren Sebastian Knutsson samt Avito-duon Jonas Nordlander och Filip Engelbert.
“Vi kommer att ta in väsentligt mer framöver men vi klarar oss ungefär ett år på det vi har nu, och sen är tanken att visa upp utvecklingen vi har gjort när vi tar in kapital på nytt då. Flera av de som har investerat nu kommer att sitta i styrelsen också, men vilka är inte riktigt bestämt där”, säger Olof Lindberg.
Idag är dock inte bolagets reaktorer möjliga i Sverige utan att något förändras på regleringsnivå.
“Det behövs en förändring i att man får öppna flera små reaktorer istället för en ny stor och att det inte bara får vara på de befintliga platserna. Sen är Sverige en pyttemarknad som vi ser det, den står bara för en halv procent av världens energiförbrukning. Det finns marknader som är mycket mer lämpade där vi kanske först rullar ut vår tjänst, till exempel Finland, England, Kanada eller Frankrike”, säger han och fortsätter:
“Det finns egentligen ungefär 100 länder som satsar på kärnkraft, så det innebär att det egentligen bara är att börja kontakta våra 100 prospects”.
Kritiker lyfter fram säkerhetsaspekten med ny kärnkraft, hur ser ni på det?
“Blykylningstekniken som vi använder är säkrare än traditionell (vattenkyld) kärnkraft för att den är enklare att bygga passivt säker, och blyet ger ett naturligt strålskydd. Blyet kan inte koka och därmed har reaktorn inget övertryck. De här reaktorerna är dessutom så små, fem gånger fem meter, att de placeras under jord”.
Olof Lindberg har sin analys klar – det blir några riktigt tuffa år framåt enligt honom oavsett om det blir mer utbyggd kärnkraft nu eller inte.
“Det kommer att bli tio år av misär nu. De som bara vill satsa på vindkraft lever i en fantasivärld med önsketänk. Det vi ser nu är att bristen på planerbar kraft gör att vi måste bränna alltmer olja, gas och träd. Kärnkraft är lösningen på allt och det är den enda hållbara lösningen”.