Arbetsmiljöverket riktade sitt strålkastarljus mot betaljätten Klarna i samband med det stora sparpaketet i våras, i vilket personalstyrkan skulle skäras ner med 10 procent. Myndighetens inspektörer gjorde nyligen ett tillslag mot huvudkontoret på Sveavägen i centrala Stockholm.
Vad som framkommer av inspektionen är att Klarna brutit mot arbetstidslagen och brustit i arbetet med att säkerställa en god arbetsmiljö, skriver tidningen Kollega.
”Det framkom vid inspektionen att det förekommer viss beredskapstid och att man vid tillfällen arbetar natt. Det framkom att man i alla fall vid något tillfälle har överträtt lagen”, säger en av inspektörerna, Jenny Bengtsson, till tidningen.
Det är inte tillåtet att arbeta nattetid utan en kollektivavtal på plats som medger undantag, vilket Klarna inte har. Bolaget har inte heller fått någon dispens från myndigheten.
Arbetsmiljöverket ska nu kartlägga hur mycket de anställda har arbetat under beredskapstid och hur mycket nattarbete som förekommit.
Att bryta mot arbetstidslagen kostar 483 kronor per timme och anställd med nuvarande prisbasbelopp.
Brister i arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljöverket kritiserar också Klarna för brister i arbetsmiljöarbetet. Myndigheten anser att företaget inte har gjort en tillräckligt omfattande undersökning av arbetsmiljön och att man inte har fördelat arbetsmiljöuppgifter till chefer.
I en tredje punkt kritiseras Klarna för brister när det kommer till hur man säkerställer chefers kunskaper om arbetsmiljöarbetet.
Klarna har fram till den 22 december på sig att svara på myndighetens krav. Gör man inte det riskerar man beslut om föreläggande eller förbud. Om inte dessa följs kan böter bli aktuellt.
I ett skriftligt svar till Breakit skriver Klarnas presschef Filippa Bolz:
"Givet de interna förändringarna på Klarna är det en bra tid att gå igenom alla rutiner och planer med Arbetsmiljöverket för att tillsammans säkerställa att allt fungerar som det ska. Vi kommer naturligtvis åtgärda de luckor som Arbetsmiljöverket identifierat och är tacksamma för deras feedback."
Hon skriver specifikt angående nattarbete:
"Efter Arbetsmiljöverkets besök och frågor kring nattarbete, vilket till exempel kan vara att ha beredskapsjour om något skulle behöva åtgärdas med våra system då vi har verksamhet över många tidszoner, kommer vi att föra en dialog med dem för att reda ut frågorna. Vi vill naturligtvis göra rätt och Klarnas uppfattning är att vår verksamhet är av sådan art att dispens inte är nödvändig enligt den lagstiftning som gäller. Våra medarbetares hälsa och arbetsmiljö är en absolut prioritet och därför är vi tacksamma för Arbetsmiljöverkets synpunkter och förbättringsförslag."
Facket kräver skadestånd
Sedan Klarna gick ut med att de ska kapa sin arbetsstyrka med 10 procent, 350 personer arbetande i Sverige, har den fackliga kritiken varit massiv.
Samtidigt som Klarna granskas för överträdelser har fackförbundet Unionen riktat ett skadeståndskrav mot Klarna för brott mot medbestämmandelagen. Detta sedan bolaget inte informerat eller involverat anställdas fackförbund när bolaget drog ner med 700 tjänster.
Tvisteförhandlingar pågår fortfarande mellan parterna.
MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)