Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Klarna har för liten buffert – tycker FI

Klarna har för liten buffert – tycker FI
Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna och Filippa Bolz, nordisk presschef på Klarna. Foto: Press

Klarnas krockkudde i balansräkningen är för liten.

Det framgår av en ny rapport från Finansinspektionen, rapporterar DI.

Betalbolaget håller (fortfarande) inte med.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Den svenska finansinspektionen, FI, släppte på torsdagen en rapport om kapitalkrav för svenska banker. Rapporten handlar grovt förenklat om hur mycket eget kapital bankerna måste ha i sin balansräkning för att kunna tackla eventuella förluster. Ju mer riskfylld verksamhet banken ägnar sig åt, desto större buffert (det vill säga eget kapital) måste den ha i sin balansräkning, om man ska sammanfatta. 

Rapporten visade, rapporterar DI, att Klarna hade det man kallar en kärnprimärkapitalnivå på 14,94 procent. Myndighetens krav ligger samtidigt på 7,51 procent. Alla nöjda och glada, skulle man kunna tro. Men så är det inte. 

För FI vill egentligen att Klarna ska bära ännu mer kapital än så, närmare bestämt ytterligare 7,5 procent, och myndigheten baserar detta på ett avsnitt i reglerna som kallas pelare 2. Men det tycker Klarna inte är rätt och detta är medelpunkten i en ganska segdragen tvist mellan myndigheten och betalningsbolaget. 

Frågan är om de ytterligare 7,5 procenten, som i praktiken kan översättas till många miljarder, ska ses som en form av rekommendation från myndighetens sida eller som ett absolut krav som Klarna måste rätta sig efter omedelbart. Klarna tycker absolut inte det sistnämnda och inte heller att den ytterligare nivån ska vara så hög. Bolaget har överklagat och vill att förvaltningsrätten sänker kraven. Bollen ligger kvar hos förvaltningsrätten, enligt DI:s redogörelse. 

Under den implicita kravnivån

Om FI får rätt skulle alltså kapitalkravet ligga på 15 procent, strax över Klarnas nivå i somras på 14,94 procent. Noterbart är att den nivån var drygt 26 procent i slutet av första kvartalet, men förvärvet av Pricerunner, andra investeringar och förlusterna i verksamheten har tärt på balansräkningen.

”Till att börja med vill jag särskilja begreppen krav och vägledning, P2G är en vägledning och CET1 (som betyder kärnprimärkapitalrelation; Breakits anmärkning) är ett krav. Vidare så gör Finansinspektionen tydligt att 'i avvaktan på förvaltningsrättens avgörande tillämpar FI ingen vägledning för ytterligare kapitalbas för Klarna', det är alltså inte relevant att titta på en hypotetisk P2G”, skriver Filippa Bolz, nordisk presschef på Klarna, till Di.

Klarna plockade nyligen in cirka 8,5 miljarder kronor i nytt kapital. Bolaget gjorde en rörelseförlust på cirka 2,5 miljarder kronor i det första kvartalet. Betalbolagets rapport för det andra kvartalet väntas de kommande veckorna. 

Läs mer