Sök ikon

Norrsken delar ut (typ) Nobelpriset i hållbarhet – här är de 100 nominerade

Erik Engellau-Nilsson och Niklas Adalberth. Foto: Press

Norrsken vill att entreprenörer som gör gott ska få minst lika mycket uppmärksamhet som Kim Kardashian.
Därför har en lista med världens 100 mest lovande bolag tagits fram och två av dem kommer att få ett kungligt pris i september.
Breakit kan avslöja vilka tolv svenska bolag som kvalade in.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Listor har en nästan magisk dragningskraft. Det vet sportjournalister (“Årets 100 snyggaste mål” eller “Sommarens 10 bästa värvningar”), det vet ekonomijournalister (“Näringslivets mäktigaste kvinnor”) och det vet författaren Nick Hornbys karaktär Rob Fleming som gör listor över (nästan) allt i romanen High Fidelity. 

Det vet uppenbarligen även Norrsken som tillsammans med en lång rad samarbetspartners nu släpper “Impact 100” – en enligt planerna årligt återkommande lista över världens mest lovande bolag ur ett hållbarhetsperspektiv. Eller med andra ord, bolag vars affärsidé fokuserar på att lösa eller mildra problem vad gäller exempelvis fattigdom, svält, miljö och psykisk ohälsa. 

Ska underlätta för bolagen

Bolagen på listan kommer få publicitet och uppmärksamhet är det tänkt (och du läser ju faktiskt detta nu…). Därmed kommer dessa, och andra välgörande bolag, få det lättare att attrahera kapital.

“Ja, detta är ännu en lista. Men denna skiljer sig från de alla de andra genom att denna har ambitionen att verkligen bli något som alla känner till, precis som alla känner till Nobelpriset”, säger Erik Engellau-Nilsson som i slutet av juni aviserade sin avgång från vd-posten i Norrsken men som har åtminstone några månader kvar på stolen (rekryteringsprocessen kommer sättas igång på allvar den här veckan).

Ett annat mål med projektet är att förändra uppsättningen av förebilder i samhället. 

“Vi människor utvecklas genom att härma människor som vi ser upp till. Idag ser vi upp till människor som har många följare på Instagram, eller någon filmstjärna eller någon som gör många mål i en sport. Vad skulle hända om vi istället ser upp till personer som löser vår tids stora samhällsproblem?”, frågar sig Erik Engellau-Nilsson som hoppas att listan ska bidra till att en person som Norman Borlaug blir lika känd som Kim Kardashian.

“Då skulle vi vara i mål med den här listan”, sammanfattar han. 

Snart dags för final

Utvärderingskriterierna, som användes för att avgöra vilka av totalt nästan 1000 nominerade bolag som skulle få plats på listan, baseras på FN:s hållbarhetsmål. Företagen som kvalade in kommer inte rankas i någon inbördes ordning, åtminstone inte från plats ett till 100. Däremot kommer det att presenteras fem finalister i två kategorier: “Rising stars” (bolag med ett värde under 1 miljard dollar) och “Shining stars” (bolag med ett värde över 1 miljard dollar). 

Vinnarna i de båda kategorierna, som juryn tror har störst potential att förändra världen i önskad riktning och som bedöms ha störst chans att skala upp sin produkt, kommer att avslöjas i samband med ett veckolångt evenemang, “Impact Week”, som det här året går av stapeln mellan den 7 och 14 september i Stockholm. Prins Daniel kommer vara värd för prisceremonin under den nämnda veckan och den rojalistiska glansen är tecken på att Norrsken hämtat inspiration från, och sannolikt vill bli förknippat med, ett annat pris som delas ut i Stockholm i slutet av varje år. 

“Vi vill med detta skapa vår tids Nobelpris för entreprenörer, något som sätter strålkastarljuset på de personer som borde hyllas mest, det vill säga impact-entreprenörer som bygger bolag som löser våra stora samhällsproblem”, säger Erik Engellau-Nilsson. 

Pristagarna får nöja sig med den stora äran och den eventuellt medföljande publiciteten. De två vinnarna får alltså inga pengar, åtminstone när priset nu ska delas ut för första gången.  

“På sikt kommer vi kanske sätta upp en påse pengar, men vi får ser hur det utvecklas”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Norrsken gjorde en liknande lista redan 2019, men insåg att projektet behövde bli mycket större och mer internationellt för att verkligen få genomslag. Bland aktörerna som nominerat bolag till listan, och som betecknas som samarbetspartners i projektet, hittas några skandinaviska spelare såsom Nordic Capital, EQT och Summa Equity, men framför allt organisationer från länder utanför Norden. I den senare kategorin hittas japanska  Softbank, amerikanska Acumen och Obama Foundation som är en en stiftelse knuten till USA:s förre president Barack Obama.

Heja Sverige 

Med på 100-listan finns ett dussin svenska bolag, ett antal som får betraktas som högt med tanke på den svenska ekonomins samlade storlek. Erik Engellau-Nilsson tror inte, men utesluter det inte helt heller, att urvalet har snedvridits åt det inhemska hållet för att Norrsken har sin bas här. 

“Sverige har i både relativa och absoluta termer väldigt mycket kapital som har investerats ut ett impact-perspektiv. Vi har varit väldigt tidiga i detta”, säger Norrskens vd om Sveriges överrepresentation på listan. 

De svenska bolagen på listan är: Alight (verksamt inom energi), Aquammodate (biotech), Biorestore (kemi), Climateview (klimatteknik), Einride (transport), Elonroad (transport), H2 Green Steel (material), Heart Aerospace (transport), Material Exchange (e-handelsinformation), Molecular Attraction (medicinteknik), Northvolt (energi) samt Volta Greentech (klimatteknik). 

Erik Engellau-Nilsson har ett par favoriter varav ett tillverkar eldrivna flygplan. 

“Heart Aerospace är ett så otroligt inspirerande bolag. Det finns nog inte något annat bolag i Sverige som växer lika snabbt och som kan ha en så stor påverkan på planeten på lång sikt. Flygindustrin står ju för en stor del av transportutsläppen”, säger Norrskens vd. 

Om Heart Aerospace, eller något annat bolag, toppar listan får vi reda på om några veckor. 

MISSA INGET! Ladda ner Breakits app (för ett maxat snabbt flöde)

Läs mer