Magasinplattformen Readly med nya vd:n Mats Brandt i spetsen gjorde om prioriteringslistan under förra året. Priserna höjdes, kostnaderna kapades och resultatet skulle förbättras.
Under bolagets andra kvartal syntes förbättringarna även i resultaträkningen. Intäkterna ökade med 30 procent och rörelseförlusten krympte till 28 miljoner (-54 miljoner). Noterbart är att den organiska tillväxten, exklusive valutaeffekter, var betydligt lägre, eller närmare bestämt 8,5 procent.
“Vi levererar ett kvartal med betydande resultatförbättring och god intäktstillväxt. För det femte kvartalet i rad förbättrar vi resultatet och omställningen till att bli ett lönsamt bolag går enligt plan”, skriver Mats Brandt i rapporten och tillägger att kunderna visat “god acceptans” för de genomförda prishöjningarna.
Readly har bland annat skurit ned kraftigt på marknadsföringsutgifterna. Det har lett till att antalet prenumeranter på plattformen ökar i klart lägre takt än tidigare. Under förra året låg ökningen på 29 procent jämfört med året innan. Det bromsade in till +17 procent under det första kvartalet. Och under andra kvartalet uppgick ökningen till 6 procent.
Sekventiellt – om man jämför det andra kvartalet med det första – ser man ett annat mönster. Readly gick ur det andra kvartalet med cirka 447.000 fullt betalande kunder, en minskning med nästan 18.000 kunder sedan slutet av det första kvartalet.
“Som tidigare kommunicerat förväntade vi oss lägre användartillväxt under året jämfört med i fjol till förmån för resultatförbättring. Samtidigt har vi ökat fokus på produktutveckling för att förbättra kundupplevelsen och för att driva organisk tillväxt”, skriver Mats Brandt.
Han pekar ut DACH-regionen, det vill säga Tyskland, Österrike och Schweiz, som är särskilt positiv för bolaget just nu och där ser Readly “betydande potential”. Samtidigt bromsade tillväxten in på vissa andra stora marknader, såsom Storbritannien och Sverige. På det två marknaderna ökade intäkterna med 8 procent (ned från 60) och med 0,2 procent (ned från 22 procent).
“Den lägre tillväxten jämfört med i fjol berodde främst på att vi prioriterade tillväxt på andra marknader och att vi därmed spenderade betydligt mindre på marknadsföring i Storbritannien och Sverige. Med det sagt ser vi fortsatt god potential på båda marknaderna, särskilt i Storbritannien där vi under året adderat ett flertal eftertraktade titlar”, skriver Mats Brandt i rapporten.