Sven Hagströmers investmentbolag Creades har omvärderat de onoterade innehaven i sin portföljd det senaste kvartalet baserat på utvecklingen på marknaden. Vilket innebär att flera av investmentsbolagets investeringar får se sina värderingar ordentligt sänkta.
Ett av bolagen som påverkas är Pär Svärdsons Apotea som vi uppmärksammade för ganska exakt ett år sedan, när hela bolaget värderades till 9,5 miljarder kronor av just Creades. Vilket med dåtidens växelkurs gav Apotea en så kallad Unicorn-status. Alltså ett tillväxtbolag som värderas till över 1 miljard dollar.
Pär Svärdson själv menade att Apotea värderades till 10 miljarder kronor vid samma tidpunkt.
Men Creades själva ansåg alltså att deras andel på 5 procent skulle värderas till 477 miljoner kronor. En värdering som även låg kvar även vid årsskiftet.
Sänker värderingen kraftigt
I Creades senaste kvartalsrapport, som släpptes under torsdagsförmiddagen, hade investmentbolaget däremot sänkt värderingen av sitt innehav till 301 miljoner kronor. En minskning cirka 37 procent.
Eftersom att Creades fortfarande äger 5 procent av Apotea skulle det innebära en ny värdering på drygt 6 miljarder kronor. Vilket skulle betyda att Apotea inte längre är någon unicorn.
Värderingen är gjort på den senaste transaktionen i bolaget kombinerat med en justering för marknadsutvecklingen i liknande noterade bolag.
Creades vd John Hedberg har som vanligt skickat med ett meddelande till Creades aktieägare i rapporten. Där har han gjort sig känd för att väva in en hel del politik och omvärdsbevakning och så även denna gång.
“Ekonomiska aktörer – från centralbanker till företag och investerare – har länge levt i en bekväm lögn om sedelpressar på högvarv och nollränta. Som en konsekvens har betydande tillgångsvärden byggts upp som nu snabbt korrigeras ned i takt med att kassaflöden och lönsamhet prioriteras framför olönsam tillväxt. För Creades del är det både sant och obekvämt att konstatera att substansvärdet per aktie minskade med 33 procent under det första halvåret”, skriver han bland annat och fortsätter senare med avslutningen:
“Kretsloppet där bekväma lögner blir obekväma sanningar som slutligen hanteras genom positiv förändring är förmodligen en viktigare drivkraft än vi är villiga att erkänna. Med lite perspektiv är det djupt mänskligt – kanske till och med rationellt - att inte vilja ta tag i problem innan de blivit just problem. Kanske ligger utmaningen i att inte låta problemen växa sig så stora att lösningen i sig riskerar skapa nya problem? Med tanke på den mycket händelserika inledningen av 2022 tror jag inte att jag är ensam om att önska oss alla ett lite mindre händelserikt andra halvår än det vi nu lämnar. Om det faktiskt blir så låter jag vara osagt, även om det onekligen vore en bekväm lögn att ta med som huvudkudde i hängmattan.”