Likt de många framväxande apparna för nätläkare har svenska Mindler satsat på att digitalisera vården. Företaget har skapat en digital psykologmottagning i mobilen och verksamheten som har växt snabbt – fram till nu.
Bolagets årsredovisning visar att tillväxten helt stannade av under 2021 samtidigt som att resultatet störtdök.
Nettoomsättningen ökar ytterst marginellt, från 84 miljoner till 85 miljoner kronor i det svenska bolaget. Samtidigt störtdyker rörelseresultatet från minus 39 miljoner kronor till minus 108 miljoner kronor.
En av orsakerna till den avstannade tillväxten uppges vara att ersättningarna för vårdbesök sänktes hos Regionen för digitala vårdkontakter i början av 2021
Trots att försäljningen står och stampar i Mindler ökar kostnaderna dramatiskt.
Framförallt ökar personalkostnaderna med hela 63 miljoner kronor, från 78 miljoner kronor 2020 till 141 miljoner kronor 2021. Detta trots antalet anställda på bolaget endast ökade med en enda person (från 188 till 189).
Totalt tog Mindler in 264 miljoner kronor i tre nyemissioner under 2021. Den största rundan var på 150 miljoner kronor och leddes av investmentbolaget CNI.
”Vi är ett bolag i stark tillväxt, och så kommer det fortsätta vara under många år framöver. Även om Sverige var vår startmarknad har vi ett globalt perspektiv och är nu verksamma på fyra marknader i Europa; Sverige, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien”, sa medgrundaren Rickard Lagerqvist då.
Rickard Lagerqvist, som var vd fram till i januari i år, vill inte kommentera resultatet utan hänvisar till nya vd:n Krim Talia.
"För att förstå våra siffror bör du ta med intäkterna för hela gruppen som landade på 13.6 MEUR 2021. Kostnaderna i den svenska delen reflekterar att all utveckling och marketing tas i det svenska bolaget där vi under förra året skapat förutsättningar för att gå in i alla våra nya marknader", säger Krim Talia.
Krim Talia menar också att posten för ökade personalkostnader är missvisande då Mindler använder sig av en ny redovisningsprincip för 2021.
"Vi finns nu i fem marknader och 2022 har startat urstarkt, med nya rekord varje månad och med maj som vår starkaste månad hittills. Vi har dessutom lyckats kraftigt förbättra våra grossmargins och går nu mot lönsamhet. Vi har dessutom inget vidare finansieringsbehov då vi nu har pengar som med råge räcker fram till lönsamhet".