Efter att ha hoppat av Klarna drog Niklas Adelberth för sex år sedan igång stiftelsen Norrsken med en vision om att skapa “Europas största hubb för en bättre värld”.
Sedan dess har Norrsken gasat på rejält och har bland annat tagit in miljarder i kapital till olika fonder och dragit igång en accelerator för impact-bolag. Nyligen har stiftelsen också lanserat en storsatsning på Afrika som både inkluderar investeringar och ett "Norrsken House" i Rwanda.
Sedan starten 2016 har Erik Engellau-Nilsson varit med på resan i positionen som vd – tills nu.
“Jag kan helt ärligt säga att mina år som vd på Norrsken har varit de absolut bästa i hela mitt liv. Att få jobba tillsammans med Niklas och med något som verkligen gör skillnad har varit otroligt. Jag lämnar världens roligaste jobb”.
Men han lämnar inte Norrsken – nu ska han istället starta upp ett nytt projekt inom stiftelsen som fortfarande är hemligt.
“Det finns många olika sätt att skapa impact på och vi har nu en idé om en ny satsning som kombinerar flera av de här sätten. Tyvärr har dygnet bara 24 timmar och både jag och Niklas har nog hela tiden varit överens om att jag ska välja att lägga fokus på det här nya projektet. Förhoppningsvis kan vi berätta mer om det här i höst", säger Erik Engellau-Nilsson.
Ingen ny vd har ännu utsetts och Erik Engellau-Nilsson sitter kvar på posten tills dess att ersättaren är klar. Jakten på att hitta rätt person för uppdraget uppges dra igång nu för Niklas Adalberth.
“Det har varit ständiga utmaningar hela tiden som vi har tvingats tackla på en vardaglig basis men när jag tänker på det är det egentligen inget som vi skulle ha gjort annorlunda”, säger Erik Engellau-Nilsson.
Stora förändringar
Klart står i alla fall att det är en väldig skillnad på att driva en impact-stiftelse idag och för sex år sedan.
“Det är så otroligt mycket som har förändrats sedan vi drog igång Norrsken. Då var det knappt någon som visste vad impact-investeringar var överhuvudtaget. Sverige var väldigt välpositionerat för ‘vanliga’ entreprenörer men nästan ingen höll på med impact-bolag. Investerare trodde inte att det var möjligt att tjäna pengar på det, vilket helt har ändrats idag”, säger Niklas Adalberth.
Han märker bland annat skillnad när han är på Handelshögskolan och försöker uppmana studenter att engagera sig i startups som gör skillnad och löser stora problem för mänskligheten.
“När jag började föreläsa om det för 5-6 år var det kanske 2-3 personer som räckte upp handen på frågan om det skulle kunna tänka sig att jobba i ett impact-bolag. Idag är det nästan alla i hela aulan. Impact för unga talanger är stekhett idag. Det beror på många faktorer, inte minst en ‘Greta-effekt’, men jag tror ändå att Norrsken också har spelat en roll här”.
Ingen oro
Samtidigt som att Norrsken fortsätter investera i bolag, stänga fonder och dra igång nya upplagor av impact-acceleratorn så är det ändå ett helt nytt marknadsläge som råder nu. Flera svenska giganter, med Klarna i spetsen, har tvingats till uppsägningar och värderingarna för många techbolag har rasat.
“Jag skulle inte säga att det råder någon större oro bland våra bolag, de är vana vid att ta risk och de jobbar med väldigt långsiktiga problem. Till exempel kommer ju inte behovet av att minska koldioxidutsläppen att försvinna, och bra investerare inser då att impact-bolag befinner sig i en väldigt bra position för att klara sig igenom det tuffare läget på marknaden”, säger Niklas Adalberth.
Tankarna om Klarna
Med Niklas Adalberth på tråden vore det såklart tjänstefel av oss att inte fråga om vad han tror om Klarna nu, med tanke på att både stor personalflykt och en värdering som uppges ha slaktats den senaste tiden.
“Jag har väldigt lite koll på det som händer i Klarna nu när har lämnat alla mina poster och äger en väldigt liten aktiepost jämfört med tidigare. Jag har inte så mycket insyn i det som händer i Klarna. Det är klart att jag har lite kontakt med Sebastian och gamla kollegor men i princip får jag all min information från mediaflödet”.
“Vår främsta källa nu för allt som händer i Klarna är faktiskt Breakit nu”, fyller hans gamla Klarna-kollega Erik Engellau-Nilsson, som bland annat hade rollen som kommunikationschef på betalbolaget.
Adalberth fortsätter:
“Det enda jag kan säga är att jag tror på e-handel på sikt och där måste någon sköta betalningarna. Jag tror att Klarna är allra bäst placerade för att göra detta. Om det nu är så att värderingen nu sjunker så tror jag att det är på väldigt kort sikt och att det kommer att vända igen, det finns fortfarande superpotential på sikt”.