Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Enginzyme ska göra intäkter av surt mejeriavfall – tar Tetra Pak till hjälp

Enginzymes vd Karim Engelmark Cassimjee. Foto: Press

Ska revolutionera matindustrin med tämjda enzymer.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Det låter ganska komplicerat men slutmålet är glasklart, att minska matsvinnet och ersätta energikrävande processer i industrin med naturliga och giftfria enzymer. Svenska startup-bolaget Enginzymes, med mål att göra kemiindustrin grönare, har lyckats kontrollera enzymer  – små biologiska minifabriker – med en patenterad teknik på ett sätt som gör molekylerna återanvändningsbara och processen skalbar. 

Nu teamar det drygt åttaåriga bolaget ihop med Tetra Pak för att ta fram hållbara lösningar till livsmedels- och dryckesindustrin.

Ett första projekt handlar om att omvandla sur vassle, en biprodukt från mejeriproduktion, till ett fiber som kan användas i hälsosamma livsmedelsprodukter. 

I dag slängs sur vassle i en sådan mängd att ekosystemen riskeras att skadas. För en liter mjölk blir till exempel 3 deciliter grekisk yogurt medan resten blir avfallet sur vassle. Med enzymteknologi vill Enginzyme och Tetra Pak minska avfallsströmmar och skapa nya intäktsströmmar från biprodukter.

Enginzymes vd Karim Engelmark Cassimjee säger att samarbetet förenar företagens respektive styrkor. 

”Vi skapar en modern processmiljö som kräver låg energi, har begränsat med avfall och är genuint hållbar.”

Michael Simonsson, utvecklingschef på Tetra Pak, säger att det anrika bolaget har blivit ”beroende av nystartade företag” för att hitta innovativa lösningar. 

”Vårt samarbete med Enginzyme har potential att hitta lösningar som öppnar upp för nya sätt att bearbeta mat som vi inte känner till idag.”

Enginzyme har 55 anställda och gjorde 2020 ett resultat på -24 miljoner kronor med en omsättning på 640.000 kronor. Bolagets omsättningstillväxt minskade med nära 60 procent sedan föregående år. 

LÄS MER: 14 foodtech-bolag som vill göra din mat bättre

Läs mer