Sök ikon

Matjättarna satsar på 10.000 ton lax från Säffle: ”Stöper om Sverige”

Katarina Klingspor

Vill skapa svensk livsmedelshistoria.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

hanna.akesson@breakit.se

Webbredaktör

Landodlad lax från Säffle – hur låter det? Receptet är signerat bolaget Re:ocean som planerar att odla 10.000 ton fisk i Värmland, den första odlingen av sitt slag i stor skala i svensk livsmedelshistoria. 

Bolaget är i processen att ta in ytterligare 2,3 miljarder i investeringar och backas av livsmedelsjättarna Axfood, Coop och ICA som ser stora hållbarhetsvinster i landbaserad laxodling, enligt ett pressmeddelande.

Om allt går som det ska ligger den första svenskodlade laxen i butiksdisk 2025.

”Detta är den första storskaliga satsningen på odling av lax i Sverige, som stöper om matsverige”, säger Re:ocans styrelseordförande Katarina Klingspor i ett pressmeddelande.

Vd Morten Malle säger att bolaget ska odla den mest hållbara laxen för naturen – och hälsan. 

”Vi vill låta haven vila och bygger därför vårt eget hav.”

Den landbaserade laxodlingen i Säffle är en av få som har fått miljötillstånd. Den ses som ett potentiellt mer miljövänligt alternativ än sjö- och havsbaserad odling. Men sårbarheten är stor på grund av den högteknoliska utrustningen som krävs. Ett par minuters avbrott kan leda till massiv fiskdöd, har SR Ekot rapporterat.  

Naturskyddsföreningen har också kritiserat odlad lax. Anledningen är att lax är ett rovdjur och att det proteinrika foder som krävs i sin tur kan till att haven i andra delar av världen töms på liv. Odlad lax får också ”gult ljus” i Världsnaturfondens årliga fiskguide.

 

Läs mer