Sök ikon

Hon hoppade av efter två år på Boozt: “Många människor mådde väldigt dåligt”

Nu kommer fler vittnesmål om arbetskulturen på e-handelsjätten Boozt. Foto: TT/Montage

Efter Breakits granskning om arbetsförhållandena på e-handelsjätten Boozt – där nuvarande och före detta anställda vittnat om mobbning och trakasserier, har ännu fler vittnesmål kommit in.

En av dem som vittnar och som nu väljer att träda fram är Isabelle Simonsson, tidigare teamleader på Boozt lager i Ängelholm. Under åren hon jobbade åt bolaget ska över 50 medarbetare på lagret ha blivit utsatta för mobbning och trakasserier.

“Väldigt många människor mådde väldigt dåligt”, säger hon till Breakit.

Tobias Blixt Åsa Johansson

Maktmissbruk, sexuella trakasserier, hot och utnyttjande av anställda.

Med de orden beskriver Isabelle Simonsson, tidigare teamleader (motsvarande gruppchef, Breakits anm.) på Boozt, vad många av medarbetarna utsattes för. 

Hon är en av många som har kontaktat Breakit med ytterligare vittnesmål om mobbning och trakasserier inom Boozt efter att Breakit publicerat en granskning där närmare 20 källor berättar om missförhållanden i arbetsmiljön på klädbolaget. Nu är rösterna ännu fler – och alla vittnar de om mobbning, trakasserier och en utbredd tystnadskultur.

Isabelle Simonsson jobbade som teamleader på Boozt lager i Ängelholm från mitten av 2019 till sommaren 2021, när hon valde att lämna bolaget. För Breakit berättar hon att över 50 anställda under den tidsperioden kom till henne och berättade om att de utsatts på olika sätt, både av kollegor och av chefer på olika nivåer.

“Väldigt många människor mådde väldigt dåligt”, säger hon och menar att maktmissbruket bland ledare på bolaget var ett faktum. 

Att medarbetare fick kommentarer av teamleaders om deras utseende var inte ovanligt. Ofta var det uttalanden som “du ser så sexig ut”. 

"Är du 'snygg tjej' får du aldrig en tillsägelse"

Enligt Isabelle var det inte alla ledare som betedde sig illa, men problemen var stora. En medarbetare ska ha berättat  att hen kände att hen behövde ha “ett öga i nacken” för att undgå att bli flirtad med.

Isabelle berättar även att det inte var ovanligt att teamleaders var väldigt kontrollerande av anställda. 

“Går du på toaletten ofta? Då får du en fråga om varför. Sitter du ner och vilar, vilket du får göra i fem minuter, får du en tillsägelse eller frågan om varför du inte jobbar”, säger hon och fortsätter: 

“Däremot, är du en “snygg” tjej eller en kompis till teamleadern så får du aldrig en tillsägelse. Svarar du bra på flirt från manliga teamleaders så får du ingen tillsägelse”, säger Isabelle Simonsson och tillägger att “teamleaders stod och övervakade personalen genom att stå stilla och stirra på dem.”

“Under hela denna tiden jag jobbade som teamleader så kom folk fram till mig med deras problem på lagret. Många som också jobbar där i dagsläget vågar inte dela sina historier då de är rädda för att det skall få “konsekvenser” då människor fortfarande är rädda för att bli av med sina jobb, alternativt bli “sämre” behandlade om de berättar sina historier”, säger Isabelle Simonsson.

“Det är en otroligt giftig miljö där många känner sig otrygga.”

Isabelle Simonsson berättar även att flera av medarbetarna ursprungligen kom från andra delar av världen, däribland Mellanöstern. 

“Ofta yttrandes meningarna ‘sköter du dig inte och presterar på topp här så kanske du blir av med ditt jobb och då kanske du inte kan vara kvar i Sverige'", säger Isabelle Simonsson att teamleaders sa till anställda som kom från andra länder. 

"Finns bra chefer – men behöver bli fler"

Redan under hennes första veckor som teamleader berättade medarbetare om hur de utsatts. Men när Isabelle Simonsson tog det vidare till sina närmsta chefer hände ingenting. Några månader senare, när fortfarande inget hade hänt men berättelserna fortsatte komma, tog Isabelle Simonsson det till högre instans, till cheferna för det bemanningsbolag som Boozt då använde sig av, samt till HR-avdelningen på Boozt. 

“Det hände inget då heller.” 

Hon vill vara noga med att påpeka att det självklart inte är alla chefer eller teamleaders inom bolaget som beter sig illa mot medarbetare, utan att det finns de som kämpar för att anställda ska känna sig trygga. 

“De finns där, de kämpar fortfarande. De behöver bara bli fler. Fler som säger ifrån”, säger hon och fortsätter:

“Det finns mycket kompetent personal som behöver lyftas fram och se hur de kan bidra med sina kunskaper”.

Vid årsskiftet 2020/2021 avslutade Boozt kontraktet med ovan nämnda bemanningsföretag och totalt 402 bemanningsanställda lagerarbetare gick då över till att istället bli direktanställda av e-handelsbolaget. I samband med det uppgick då den sammanlagda personalstyrkan på lagret i Ängelholm till omkring 800. Något Sydsvenskan tidigare rapporterat om. 

Breakit har vid upprepade tillfällen sökt Boozt vd Hermann Haraldsson för att bemöta vittnesmålen om arbetsförhållandena på lagret, men han duckar. Det enda vi får är en skriftlig kommentar skickad till oss från bolagets kommunikationschef Ask Kirkeskov Riis, där han upprepar exakt samma svar som vi redan fått till vår tidigare artikel – att de inte kommenterar personalfrågor i media.

”Det bör dock betonas att Boozt ansvarar för att tillhandahålla en säker arbetsmiljö. Det är också varje anställds ansvar att hjälpa till att uppmärksamma potentiella problem, risker eller förbättringar", skriver bolaget.

Breakit fortsätter söka Boozt.

Här kan du läsa Hermann Haraldssons tidigare svar på kritiken: Vittnesmål avslöjar baksidan av e-handelssuccén Boozt

Läs mer