Svenska spelsuccér är kanske inget ovanligt. Alla känner ju till Minecraft som ju såldes för 19 miljarder till Microsoft (här är för övrigt en spännande artikel om hur den affären gick till), och även Valheim, som utvecklats av Skövdebaserade spelstudion Iron Gate har fått en del uppmärksamhet.
Nu är det en annan Skövde-studio som har träffat helt rätt bland gamers. När Stunlock Studios på Norges nationaldag 17 maj släppte vampyrspelet V Rising small det bara till.
Efter en vecka hade de sålt 1 miljon(!) ex av spelet på spelplattformen Steam. Varje ex kostar 20 euro så den totala summan landar alltså på 20 miljoner euro, motsvarande 211 miljoner kronor.
“Steam tar ut en avgift också men det låter som du har räknat rätt”, säger Filip Wannerskog som är finanschef på studion, när vi når honom.
“Det är klart att vi har räknat på det innan men det här är ändå långt över vad vi trodde.”
Hur känns det här?
“Lanseringsdagen är den bästa och den värsta dagen i den här branschen. Då får man ett kvitto på om vi har legat rätt.”
Spelet, där du är en vampyr som vaknar upp efter att ha sovit i 100 år, är än så länge i vad som kallas early access. För oss som inte riktigt är inne i gamingvärlden innebär det att spelet inte är helt klart ännu, utan att det kommer att utvecklas tillsammans med spelarna.
Att det blev just vampyrer det handlade om har flera orsaker.
“Vi försöker alltid göra vår egen twist på den genre som vi är i och det är klart, alla på kontoret gillar vampyrer”, säger Filip Wannerskog.
“Men det är också spännande när det är du som spelare är den onda.”
Ni har lagt tre år på att utveckla det V Rising, hur avgörande är det att det blev en succé?
“Det är svårt att säga att det inte är avgörande. Hade det inte lyckats hade vi nog fått ta oss en funderare på hur vi skulle gå vidare. Det är klart att det blir lättare ekonomiskt, och det blir också ett kvitto för oss på att vår kreativa magkänsla ligger rätt.
Den kinesiska jätten Tencent köpte 2019 en majoritetsandel i Stunlock Studios och bolaget har tidigare gjort succé med spelet Battlerite.
Bolaget omsatte förra året 4,3 miljoner och gjorde en förlust på 9 miljoner. 2017 och 2018 omsatte Stunlock Studios nästan 50 miljoner.
LÄS MER: Kartläggning av e-sport-Sverige 2022: Miljard-exit, konkurs och luftslottet som sprack