Sök ikon

Coops förre vd Magnus Johansson går in i styrelsen för Kale United

Magnus Johansson, nybliven styrelsemedlem, och Måns Ullerstam, grundare, Kale United.

Magnus Johansson lämnade Coop vid årsskiftet. Nu ska han ta hållbarhetskompetensen vidare till investeringsbolaget Kale United som är i full färd med att plocka in 100 miljoner kronor.

“Det finns något jäkligt spännande här”, säger han till Breakit.

Julia Lundin

Julia Lundin

julia@breakit.se

Reporter

Måns Ullerstams bolag Kale United har haft några riktigt expansiva år sedan starten 2018. Bolaget investerar i växtbaserade bolag – en boom som bara kommer fortsätta öka. Idag har man puttat in kapital i bland annat Nordic Seafarm, Oumph, Bärta, Mycorena och Stockeld Dreamery. De senaste två åren har aktiepriset gått från 8,5 till 34,5 euro och härnäst lockar en börsnotering.

Nu tar Kale United hjälp av en riktigt tungviktare i gamet, nämligen Magnus Johansson, som är före detta vd på Coop. Han lämnade livsmedelskedjan i slutet av 2021 och övertygades då av Måns Ullerstam att stega in i Kale.

“Varje gång jag och Måns träffades så pratade vi om hur livsmedelssystemet måste transformeras. Jag visste att jag primärt inte ville gå till ett rent livsmedelsproducerande bolag igen. Kale använder delar av livsmedelsindustrin för sitt huvudsyfte, att bygga upp en investeringsportfölj för att stötta förändringen från proteinkonsumtion till växtbaserat. Och det finns något jäkligt spännande här”, säger Magnus Johansson till Breakit.

Han sjösatte flera initiativ kopplade till hållbarhet under de fem åren han var på Coop. Bland annat Hållbarhetsdeklarationen, där man låter kunder scanna produkter via appen i butik och sen får dem utvärderade ur ett hållbarhetsperspektiv. Dessförinnan var han bland annat 14 år på Lantmännen. 

Vad tar du med dig härifrån in i Kale United?
“Detaljhandelskunskapen och hur man värderar om ett bolag ska lyckas. Men också i den här nya rollen hur man ska ge råd.”

Tanken är nu att Magnus Johansson ska hjälpa Kale United att hitta nya investeringar.

“För bolag av den här storleken är det viktigt att få igång styrelsearbetet och att generellt få in personer med den bakgrunden som jag har. Det är till en början stort fokus på grundare och ägare. Jag kommer kanske gå in med pengar i bolagen, men annars är det också värdefullt att Kale finns med som rådgivare med sin kompetens.”

Vill börsnoteras

Kale United ska nu plocka in 100 miljoner kronor för att kunna lägga vantarna på fler framåtblickande initiativ, och så småningom också gå publikt. Tanken är inte att äga bolag med stor majoritet, utan mer breda investeringar.

“Det blir en rejäl satsning där vi ska bygga upp en portfölj som är dubbelt så stor som idag med möjlighet att göra skillnad. Ska man hitta den typ av bolag som kan sticka ut så måste man gå internationellt. Sverige är en liten marknad.”

Breakit har precis publicerat en stor foodtech-kartläggning och vi kan konstatera att många riskkapitalister är nyfikna på branschen. Magnus Johansson tror att vi bara har sett början.

“Pensionsförvaltare och liknande letar efter bolag som har ett tydligt syfte och gör ett avtryck med en spetsig hållbarhetsagenda. Men vill man investera i livsmedel så finns det inte oändligt många alternativ just nu. Lyckas vi på Kale med den förutsättningen att bygga en plattform med investeringar som kan vara tillgänglig för privatinvesterare eller pensionsfonder är det ett otroligt spännande sätt att få in mycket kapital i framtiden.”

Många av de växtbaserade bolagen går dock med stora förluster. När får vi se lönsamhet?
“Vi ser bara början på skiftet och det tar tid att bli ett lönsamt bolag. Unga bolag har inte samma möjlighet att tjäna pengar innan man uppnår skala. Men det viktiga är att göra kloka värderingar om bolagets produkt.”

Läs mer