Budbee har tagit in 400 miljoner kronor från ägarhåll i en finansieringsomgång som värderade hela budbolaget till cirka 7,3 miljarder kronor.
Noterbart är samtidigt att endast befintliga ägare har deltagit i rundan som snabbt blev övertecknad, enligt ett pressmeddelande från Budbee.
"Jag är otroligt stolt över att kunna berätta den här nyheten idag. Inte bara för att vi säkrar nytt kapital till en bra värdering med låg utspädning i dagens osäkra marknadsläge, utan också för att vi får fortsatt förtroende från en traditionell affärsbank som ge oss utökade kreditfaciliteter", säger Fredrik Hamilton, grundare av och vd på Budbee.
Budbee tecknar samtidigt avtal om en bankkredit motsvarande nästan 400 miljoner kronor, alltså nästan lika mycket som bolaget tog in från ägarna.
"Vi växer snabbt, inte minst inom box-segment som vi lade till för cirka 1,5 år sedan och där vi idag har kontrakt omkring 5000 locations. Vi har valt att finansiera investeringarna i paketskåpen med banklån för att skydda våra aktieägare från utspädning. Den här rundan har vi framförallt gjort för att utöka lånefinansieringen", säger Ann Sonne, kommunikationschefen Budbee.
För att utöka de befintliga lånen har bankerna krävt att mer kapital i Budbees balansräkning, enligt Sifteds intervju med Fredrik Hamilton. Det gjorde i sin tur att budbolaget vände sig till de befintliga ägarna.
"Vi vill ha så lite utspädning som möjligt, och genom att finansiera alla våra smarta skåp genom lån istället för riskkapital, så kan vi klara det. Men för att vi skulle kunna utöka våra lån behövde vi öka det egna kapitalet som en säkerhet gentemot banken och det är anledningen till den här rundan", säger Fredrik Hamilton i den intervjun.
Han säger vidare att han är glad att Budbee har prioriterat lönsamhet högt. Målet är att kunna visa upp plus i slutet av nästa år.
"Det kommer att ske en ganska stor korrektion i marknaden och värderingarna har kanske varit lite för höga på sistone. Nu håller VC-firmornas riskaptit på att förändras helt och hållet och det tidigare snacket om att det finns mycket tillgängligt kapital är borta", säger Fredrik Hamilton till Sifted.
Storägarna var med
Budbee tog senast in kapital under december 2020. Sedan dess har värderingen gått upp med drygt 140 procent, enligt bolagets beräkningar.
Kinnevik ägde i slutet av 2021 nästan 29 procent av aktierna i Budbee. Investmentbolaget har tecknat motsvarande sin andel i emissionen, säger Kinneviks kommunikationschef Torun Litzén till Breakit.
Flat Capital har skjutit till 5 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från det noterade investeringsbolaget som kontrolleras av Sebastian och Nina Siemiatkowski.
De pengarna motsvarar knappt 1,3 procent av emission. Flat ägde 2,5 procent i slutet av förra året och har alltså inte riktigt tecknat motsvarande sin andel.
Även H&M och Stena har deltagit i emissionen.
Budbee är verksamt i Sverige, Danmark, Norge, Belgien och Nederländerna. Bolagets omsättning mer än fördubblades under 2021 och uppgick till 80 miljoner euro, eller en bit över 800 miljoner kronor, enligt uppgifter i Sifteds artikel.