Ståuppkomikern Mårten Andersson utgör den coin-entusiastiska halvan i podden ”Dom kallar oss krypto”, som han har tillsammans med journalisten Gunnar Harrius. Han har genom iver och egna investeringar blivit en influencer för kryptomarknaden. Men nu har vurmen fått sig en rejäl törn.
Detta efter att kryptovalutan Luna – som Andersson hajpat – blivit i stort sett värdelös efter en högsta notering på över 100 dollar.
På Twitter skriver Mårten Andersson att han själv har förlorat över 1 miljon kronor på kurskollapsen i Luna, en i raden av digitala valutor som dragits med i det globala raset:
”Även om pengar inte är allt i livet så hoppas jag att ni förstår att jag – precis som ni – lider enormt och smärtas på djupet av denna tragedi. Förlåt och ta hand om er.”
Att öppna upp och berätta var inget enkelt val, säger Andersson som beskriver sig själv som ”chockad” av marknadsutvecklingen.
”Men jag kunde inte vara tyst. Jag vill att folk ska veta att jag inte har ’chillat på ett coin’ och dumpat så att andra råkat illa ut. Jag har också förlorat.”
Mårten Andersson säger att han inte har gjort något fel. Ändå är han självkritisk.
”Jag kanske inte har sett eller tänkt på vilken position jag sitter på i Kryptosverige. Jag kanske borde ha varit än försiktigare.”
Samtidigt menar han att han inte på ett seriöst sätt uppmanat någon att köpa exempelvis Luna.
”Jag har alltid förordat att man ska göra sin egen research. Man är ansvarig för sina egna pengar”, säger han och fortsätter:
”Har jag sagt ‘köp för allt ni är värda’ så har jag sagt det med en glimt i ögat och en stor portion humor.”
Kan tappa fotfästet
Lärdomen som poddprofilen drar är att i framtiden inte prata om enskilda kryptovalutor – i alla fall inte på samma sätt som förut. Andersson beskriver parhästen Gunnar Harrius som en stabil motpol i podden och litar på att Monopol Media, som producerar, drar honom i tyglarna när ivern blir för stor.
’Min ‘shit vad coolt det här är’-roll kan innebära att man tappar fotfästet när man dras med i någon hajp”.
Framöver ska han minimera risken för att andra förlorar pengar.
Den finansiella smällen har också fått honom att lägga ner mobilen. Att kolla kurserna ett tjugotal gånger per dag är ett minne blott.
”Just nu känns det som jag inte vill se fler röda siffror.”