Det börsnoterade fintechbolaget Qliro, som lite slarvigt kan sägas vara en avknoppning från Cdon-koncernen och som säljer betallösning för framför allt e-handlare, redovisar intäkter om 106 miljoner kronor för det första kvartalet, en ökning med 10 procent från motsvarande period föregående år.
"Ökningen drevs framförallt av den högre omsättningen inom vårt primära segment; Payment Solutions där vi ser ett ökat intresse för flera av våra avbetalningsprodukter. Vår försäljningsvolym i kvartalet var desto mer imponerande, tycker jag, då Svensk Handel publicerade sin e-handelsindikator för första kvartalet i år som visade att e-handelns omsättning i år minskat med 13 procent hittills i år jämfört med samma period i fjol", skriver Jonas Arlebäck, som varit tillförordnad vd på Qliro sedan början av februari, i rapporten.
Rörelseresultatet under perioden januari till mars blev -8,6 miljoner kronor, att ställa mot -5,3 miljoner kronor.
"Våra kostnader ökade i linje med våra mål, alltså mycket lägre än våra intäkter", skriver Jonas Arlebäck i rapporten som även visade att kreditförlusterna ökade till 28 miljoner, upp från cirka 17 motsvarande period ett år tidigare.
Stormigt år, ny strategi
Qliro har ett stormigt år bakom sig. Aktien har backat med 57 procent och flera medlemmar ur bolagets toppgarnityr, däribland vd Carolina Brandtman och ordförande Lennart Jacobsen, har lämnat eller tvingats lämna sina poster.
Nu står bolaget möjligen inför en nystart. I mars meddelades att finans- och bankprofilen Patrik Enblad har nominerats till ordförandeposten inför stämman den 17 maj. Han har tidigare varit vd för HQ Bank (några år innan banken kraschade) samt styrelseledamot i flera fintechbolag, däribland Cinnober och Orc Group.
För någon vecka sedan, i slutet av april, gick Qliro ut med att bolaget lanserar en ny strategi. För en utomstående betraktare kan det vara lite svårt att se vad som är nytt, men budskapet är att bolagets fokus på “säkra och enkla betalningar inom e-handeln” har stärkts. Då hette det även att Qliro ser möjlighet att växa, en möjlighet som alltså förverkligades under det första kvartalet.
Största ägare i Qliro är Rite Ventures med nästan 26 procent av aktierna. Relativt högt upp i ägarlistan finns även finansmannen Anders Böös som varit lierad med nämnde Patrik Enblad i samband med andra bolagsäventyr.