Sök ikon

Appen Gardenize ska hjälpa dig att minnas vilka potatisar du satt

Artikel bild
Foto: Anna Östberg Casanova och Johanna Ekström

"Det finns inte så många hobbyappar som riktar sig mot kvinnor 30 plus", säger Jenny Rydebrink som tagit fram appen Gardenize.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

johanna@breakit.se

Reporter

Varje helg presenterar Breakit ett nytt och oprövat bolag under avdelningen “Veckans Break?”. Den här veckan har vi träffat Gardenize som utvecklat en trädgårdsapp.

För ett år sedan slutade civilekonomen Jenny Rydebrink på SKF i Göteborg. Sedan dess har hon jobbat med den app som lanseras i maj.

“Jag bor i Torslanda, i ett hus med stor trädgård som jag ägnar mycket tid åt att pyssla om. Jag har växthus, potatisland, rabatter och andra växter och träd som gör livet hemtrevligt. Varje år lägger jag massor av pengar på att köpa frön och plantor, som jag ibland lyckas bra - och ibland mindre bra med”, säger hon.

Det var också i och med trädgårdsarbetet som hon fick sin idé, eftersom hon hade svårt att komma ihåg exakt vad hon hade sått. 

“Om till exempel tomaterna blir bra ett år så tänker man att ‘den ska jag sätta nästa år också’, så har man ofta glömt vad den hette, man har slarvat bort etiketterna eller de har blåst bort”, säger hon och fortsätter:

“Jag tänkte att det måste finnas en app för det här, det finns ju en app för allt. Men när jag letade igenom Appstore hittade jag ingenting”.

Det senaste året har hon gjort research för att ta reda på om fler har samma problem (ja), och vad folk vill ha ut av en trädgårdsapp. Och det senaste halvåret har hon tillsammans med sin samarbetspartner och utvecklare tagit fram en betaversion som testas just nu.

“Det har visat sig att det finns ett otroligt intresse för den här typen av produkt. Det finns väldigt många som har trädgårdsarbete som hobby”, säger hon.

Huvudfunktionen med appen är att användaren ska få kontroll på sin egen trädgård, främst genom att använda kameran och fota sina växter och växtplatser.

Det går också att lägga upp olika aktiviteter som man ägnar sig åt, som att vattna eller gödsla.

“Hela grunden bygger på att du ska fota mycket. Men du kan också lägga in anteckningar. Om du vill spara specifik information som: Det här är en rosa Queen Elizabeth-ros, den ska beskäras under våren, jag ska gödsla den och så vidare, så kan du göra det”, säger hon.

Efterhand är planen att lägga till nya funktioner, beroende på användarnas önskemål.

“Det skulle till exempel kunna vara att man får tips och råd beroende på var man bor. Det är långt ifrån samma klimat i hela landet", säger grundaren.

"En sak som man kan göra redan nu är att man kan rita på bilderna, om du till exempel sår flera olika grönsaker i rad så kan du dra streck i olika färger så att du vet vad det är som kommer upp”, säger Jenny Rydebrink.

Appen kommer finnas för gratis nedlaggning från mitten av maj. I efterhand kommer Gardenize lägga till olika betalfunktioner.

Den främsta målgruppen är enligt Jenny Rydebrink kvinnor över 30. En grupp som hon menar att "inte så många hobbyappar vänder sig till".

En som tror att han skulle ha nytta av appen är näringsminister Mikael Damberg. Eftersom Gardenize är en av de startups som valts ut att delta i Tillväxtverkets projekt Startup Sweden fick Jenny Rydebrink och nio andra startups i veckan pitcha för honom.

“Det låter som en väldigt praktisk app. Det är alltid en utmaning att komma ihåg var man planterar blommorna”, säger Mikael Damberg.

I samband med Startup Sweden-veckan fick Jenny Rydebrink också möjlighet att träffa en rad investerare. Bland annat Almi Invest, Springfield och Industrifonden.

“De investerare som vi pitchade för var väldigt nyfikna och jag håller på att boka upp möten med vissa av dem. Men om vi ska ta in något kapital kan jag inte svara på nu. Jag är intresserad av att träffa dem och lyssna. Sedan beror det så klart på villkor och hur mycket pengar vi är i behov av”, säger hon.

Vad är målet med Gardenize?

“Vi ska bli 'the app' för trädgårdsintresserade, gärna världssuccé. Men exakt vad nästa steg blir återstår att se, det är ännu i ett väldigt tidigt skede”.

Läs mer