Arbetsmarknaden är het just nu, och företag i techbranschen har svårt att hitta kompetent personal. Samtidigt har antalet nystartade företag i Sverige aldrig varit större än nu, då många aktivt väljer att gå från en trygg anställning till en mindre trygg tillvaro som egenföretagare.
”Jag förstår dem som startar eget och vill förverkliga sin dröm. Och det finns stora förutsättningar att tillvaron som egenföretagare blir bättre än som anställd – på flera plan. De här personerna är beredda att göra ett visst avkall på tryggheten, för att få någonting annat”, säger Oscar Isvén Backlund på SPP.
Så drar du nytta av fördelarna som egenföretagare – 5 tips för att få koll på din framtida ekonomi
Mycket riskaptit hos techentreprenörer
Möjligheterna med det nya bolaget är stora och det är inte helt ovanligt att startupentreprenörer är utrustade med en hel del riskaptit för att nå sina mål, de tenderar att lägga allt krut på sälj och leverans hellre snarare än att rusta för svårare tider.
”Många undrar varför de ska bry sig om att sätta av till framtida pension eller bygga upp en riskbuffert för sämre tider, när allt deras fokus i det skedet ligger på tillväxt. Riskerna med det tankesättet är dock ganska stora då man som egenföretagare inte automatiskt omfattas av samma trygghet som när man är anställd”, fortsätter Oscar Isvén Backlund.
Det är viktigt att inte underskatta riskerna att bli sjuk eller skadad vilket kan innebära en längre tid med sänkta intäkter i bolaget.
”Vi är ganska dåliga på att utvärdera riskerna i våra liv. Vi funderar sällan på vad som händer om vår partner blir sjuk eller om vi förlorar jobbet. Hur länge är det möjligt att leva vidare med samma standard? Kan vi över huvud taget bo kvar?”, påpekar Oscar Isvén Backlund.
Pensionssparande mer flexibelt för egenföretagare
Även pensionssparande är det många egenföretagare som skippar – eller glömmer. En anställd har oftast en tjänstepension som sköts automatiskt. Egenföretagare behöver dock sätta upp detta själva. Men här finns det faktiskt en hel del fördelar med att ha eget bolag.
”Generellt har egenföretagare fler valmöjligheter och flexibilitet än en anställd har – det är en ögonöppnare för många. Regelverket för fåmansbolag ger möjligheter att balansera löneuttag, utdelning, avsättning till tjänstepension och sparande i företaget – vilket är kärnan i flexibiliteten”, avslutar Oscar Isvén Backlund.
Egenföretagarens fem nycklar för att sova bättre om nätterna:
1. Kom ihåg tid och avkastning. SPP har räknat på ett scenario där en 40-årig egenföretagare tar ut drygt 40 000 kronor i månadslön och en årlig utdelning om 100 000 kronor. Denna person behöver spara ihop 6 miljoner kronor fram till pensionen för att ha en oförändrad levnadsstandard. Om denna insikt kommer till en som 40-åring, och man inte har sparat så mycket tidigare, kan man behöva sätta av så mycket som 20 000 kr per månad för att behålla samma levnadsstandard som pensionär. Börjar man 10 år tidigare behöver man inte alls spara lika mycket. Med sparande under lång tid plus avkastning och ränta på ränta blir det en mindre börda.
Börjar man 10 år tidigare behöver man inte alls spara lika mycket
2. Förvänta dig det bästa, förbered dig för det värsta. Oförutsedda saker kan hända. Bryter du benet kanske du kan jobba på, men får du svårt att sköta jobbet är det viktigt att du snabbt kan komma tillbaka i arbete. Här finns bra försäkringar för att snabbt få tillgång till vård och snabbt komma tillbaka till arbete.
3. Att leva länge efter pensionen ska vara en chans, inte en risk. Var tredje krona du får som pensionär kommer från din tjänstepension. Är du egenföretagare står du utanför dessa ramar. Det är nödvändigt att ställa frågan vad du behöver sätta av för att leva din dröm. Lever du länge efter pensionen kan dessa pengar ta slut.
4. Helga din utdelning. En egenföretagare får ta ut en del av vinsten till en skattesats på omkring 20 procent. Den utdelningen kan skjutas upp och användas som buffert. Tänk på att företagets bankkonto ofta har låg eller ingen ränta. Ett annat alternativ är en kapitalförsäkring som bolaget äger, investerar i och får avkastning på.
5. Automatik kan vara den bästa huvudkudden. Den företagare som tidigt sätter upp både mål och sparande har större chans att få en sömlös övergång till pensionen, och med ett genomtänkt sparande som går på automatik undviker man i större utsträckning överraskningar när det är dags för pension. Den företagare som glömmer det här under några år kan få det svettigt.
Vill du vara en småföretagare som sover gott? Kontakta SPP redan i dag och sätt upp dina försäkringar och pensionssparande för en tryggare framtid. Sen kan du fortsätta bygga din dröm!
Redan den 19 maj kan du delta på Breakits och SPPs webinar. Läs mer och anmäl dig här.