Sök ikon

Annonssamarbete med Skandia

3 nycklar: Så bygger ni riktig pepp på jobbet – ökar hälsan, produktiviteten och behåller talangerna

När vi känner tillit och trivs ihop jobbar vi mer effektivt, kreativiteten ökar och kvaliteten blir högre. Dessutom mår vi bättre. Motsatsen däremot gör oss mindre engagerade – och vi börjar leta nytt jobb. Att umgås och höra till är alltså mer ”need to have” än ”nice to have”. Nyckeln är snällhet.

Nu är Breakits och Skandias Happy Workplace Challenge igång! En enkel och kul utmaning som hjälper företag att få friskare och piggare medarbetare, minska stressen och öka produktiviteten – på bara en månad. 

Företagen som hann nappa på Happy Workplace Challenge får varje måndag ett mejl med en utmaning och kunskap – men vi delar även med oss av bitar ur innehållet här på sajten. För att se till att så många företag som möjligt mår så bra som möjligt.

Den här veckan fokuserar vi på att bygga riktig pepp på jobbet!

Har ni missat de tidigare stegen? Du hittar alla artiklarna här!

Forskningen är tydlig – vänlighet och samhörighet på jobbet gör underverk för företag. Det finns starkt forskningsstöd för att vår sociala hälsa är viktig inte bara för att vi ska må bra både mentalt och fysiskt, utan även för att vi ska jobba bra tillsammans. Goda relationer gör oss också mer motståndskraftiga att hantera svåra förändringar.

I en kultur där medarbetarna har respekt och tillit för varandra känner man sig trygg i att berätta om något är svårt och man vågar fråga en kollega som inte verkar må bra – det gör att ni lättare kan skapa stärkt hälsa och undvika sjukskrivningar. Kampen om talangerna hårdnar också just nu, en stärkt teamkänsla gör det lättare att både locka och behålla dem.

En otrevlig miljö där vi till exempel får höra ohövliga kommentarer på jobbet å andra sidan ger ett starkt stresspåslag och, visar forskning, gör att många minskar hur mycket de anstränger sig, förlorar arbetstid, får ett minskat engagemang – och flera börjar till och med se sig om efter nytt jobb.

När vi fortsätter att jobba helt eller delvis digitalt gäller det att arbeta ännu mer med kultur- och värderingsfrågor, för att både locka till den fysiska arbetsplats om ni har en sådan och framförallt stärka samhörigheten.

3 tips för att öka allas pepp på jobbet:

Tips 1: Våga fråga: Hur är läget – egentligen?

På en arbetsplats är det viktigt att man bryr sig om varandra. Uppmana gärna alla att höra av sig till en kollega som de inte brukar prata med eller inte pratat med på länge.

Det är också viktigt att våga fråga varandra både hur arbetet går – och hur alla mår. Gör gärna plats för det här på era avdelningsmöten och uppmuntra också alla att ta sig tid att lyfta måendet i samtal med kollegor. Det handlar om att visa att man bryr sig, man måste inte hitta lösningar – att lyssna är gott nog.

Som chef/arbetsgivare gäller det att ta tiden att regelbundet inte bara fokusera på prestationen utan även på måendet i samtalen med medarbetare. Håll utkik efter om någon i teamet verkar sliten och trött, och erbjud hjälp.

Tips 2: Gör plats för det sociala

Andra sätt att visa omtanke på är att verkligen se till att det finns tid för det sociala. Det har under de senaste åren visats sig gå ganska bra för många av oss att jobba på distans, men en sak har flera av oss saknat: det sociala.

Se till att försöka ses och ge utrymme för att prata om annat än jobbet. Det bygger ett kitt som håller ihop oss och gör oss mer motståndskraftiga i tuffa tider. En gemensam fikastund och en check in i början av dagen kan vara ett bra sätt. Kanske en gemensam frukost eller lunch.

Glöm inte att möjliggöra också digitala sociala aktiviteter som inte har med arbetsuppgifter att göra. Att det går att träffas digitalt för att prata om sociala saker bygger gemenskap och kultur!

Tips 3: Träna på psykologisk trygghet

Det handlar om att ge utrymme för att lära av varandra, välkomna att ställa många frågor och dela misstag eller vad vi har det tufft med. Se upp för att tänka att uppföljningsmöten av det här slaget tar för mycket tid och prioritera bort dem för ett fokus på att leverera – för i längden ger det faktiskt mer än vad det tar. Man har också sett i studier att även små sociala interaktioner ger ett återhämtande påslag för oss.

Etablera rutiner och metoder för återkoppling mellan kollegorna. Där ni har möjlighet att ställa dumma frågor, berätta vad som är tufft just nu, erbjuda varandra hjälp och ge beröm.

Feedback handlar inte bara om konstruktiv kritik från chefer till medarbetare. Uppmuntra till mängder av beröm mellan er alla, det skapar stolthet, tillit och engagemang – och gör även att eventuell konstruktiv kritik landar bättre.

Hållbar hälsa på jobbet

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har Tjänstepension med Hälsa vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.

Du kan få hjälp och råd av bland annat psykologer, ergonomer och fysioterapeuter om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på något annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Och det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Läs mer om Skandias Hälsoförsäkring här!

Läs mer