När internationella konstmässan Affordable art fair kommer tillbaka till Stockholm är det med en NFT-satsning som bland annat inkluderar NFT:er tillsammans med konstnären.
Konstmässan Affordable art fair har gjort det till sin grej att konst ska vara lättillgängligt för den stora massa och, som namnet antyder, inget som tömmer sparkontot. Idag arrangeras mässan i flera länder runtom i världen och nu återvänder den snart till Stockholm och Nacka Strandmässan.
Förra året inledde Affordable art fair en satsning på det relativt nya fenomenet NFT:er med att erbjuda digitala kontrakt på konsten som köptes, något som de i år har vidareutvecklat. Bland annat kommer mässan att ställa ut och sälja digital konst kopplad till blockkedjan. Dessutom ska konstnären och serietecknaren Magda Lundberg måla mässans officiella NFT.
Magda Lundberg har blivit känd för sina serieteckningar med fåglar, både via Instagram och med publiceringar i DN. NFT:er har ofta lyfts fram som en teknik som ska kunna gynna digitala konstnärer, men när Magda Lundberg kontaktades för att skapa en NFT för mässan var området helt nytt för henne.
“Nu börjar jag få ett helt okej grepp om vad det är, bortsett från den tekniska biten, där förstår jag fortfarande ingenting. Konceptet är fortfarande väldigt nytt i Sverige, vilket har blivit tydligt när jag tänker på hur många hisspitchar jag misslyckats med då NFT:er, på grund av det här samarbete med Affordable art fair, kommit på tal. Marknaden i till exempel USA är mer etablerad vad jag förstått”.
LÄS MER: DET HÄR ÄR NFT
Blockkedjetekniken, liksom kryptovalutorna och NFT:erna som är kopplade till den, är inte helt okontroversiella. Många lyfter fram det som framtiden, medan många andra är kritiska till saker som miljöpåverkan och eventuella bubblor i NFT-investeringar.
”Jag har inget principiellt emot formen att konsten är knuten till ett kryptovärde – konst har aldrig bara varit knutet till det fysiska, det är inte färgen som skiljer en billig tavla från en dyr”, säger Magda Lundberg och fortsätter:
“Jag är inte blind för att det finns nackdelar, men jag tycker att det finns för många fördelar för att avfärda med de negativa anledningarna. Sen tycker jag också att det drar ner byxorna på vad konst är, som har fått mig att tänka mer på vad konst egentligen är än vad jag gjort innan.”
Din NFT till speglar den diskussionen, eller hur har du tänkt?
“Den är framtagen lite som jag brukar jobba med mina bilder. Framtagen för ett superspecifikt ändamål, men kan ändå tala för många situationer. Den understryker att det kommer ett nytt koncept till stan, det är digitalt och det finns vissa fördelar med det men också vissa nackdelar. Samtidigt har den fysiska konsten begränsningar i att den är knuten till just det fysiska.”
Magda Lundberg kommer också att sitta i en panel under mässan tillsammans med Forza-grundaren Patrik Arnesson, som har satsat tungt på NFT-området med olika digitala konstsläpp och en betallösning som gör det möjligt att köpa NFT:er direkt med vanligt bankkort.
Vad ska ni prata om?
“Det är lite av ett mysterium för mig också. Den stora rubriken NFT:er. Jag kommer dit som en ovetande som bara har provat på det här. Tror det blir ett bra komplement till de som vet väldigt mycket, för jag tror att de som lyssnar inte vet lika mycket och att de har formulerat samma frågor som jag själv när jag sitter där.
Affordable art fair äger rum 21-24 april.