Linn Herbertsson var en av Sveriges första influencers och värvades en gång i tiden av Isabella Löwengrips bloggnätverk Spotlife. 2020 bestämde hon sig för att sluta då influencerlivet inte längre lockade. Eftersom hon alltid varit tokig i att organisera saker och styra upp andra människors liv så insåg hon att hon borde hjälpa andra. Det var så direct-to-consumer-bolaget Organista föddes. De första produkterna som släpptes var packpåsar och en slags packkuber som gör att du kan få ordning och reda i din resväska.
Bolaget är byggt på egna pengar. Det var först i fjol som Organista plockade in fem miljoner kronor i riskkapital. Bland investerarna finns Eequitys Magnus Wiberg och Patrik Hedelin (privat investering), Desenios vd Fredrik Palm och Lets Deal-grundaren Alexander Hars.
Nio månader in i bolagslanseringen kom corona. Eftersom Organista då var nischat till organiseringsprodukter för resan blev smällen hård.
“Tanken var inte att finnas inom resesegmentet så länge. Men eftersom det var problem inom alla leverantörskedjor blev det så. Vi fick hålla i alla kostnader, bromsade in i produktutveckling, annonsering, ja, det mesta. Allt här handlar om uthållighet. Folk frågade mig hur jag orkade sälja reseprodukter under corona. Jag har aldrig byggt bolag tidigare, men jag ger sällan upp när jag har bestämt mig för något”, säger Linn Herbertsson när Breakit träffar henne under E-Com Day.
Trots pandemin dubblade bolaget sin försäljning och omsatte två miljoner kronor under 2020. Linn Herbertsson kan inte dela med sig av några färska siffror från 2021. Hon medger dock att kvartal fyra inte gick som tänkt.
“Vi har okej marginaler, men behöver komma upp i kvantitet. De nya produkterna som skulle lanserats i november höll inte måttet och vi fick göra om en del vid den här tidpunkten. Jag tog första dagarna i januari till att bara ‘ta ett djupt andetag och fråga dig själv: varför vill du göra det här och hur gör du det?’ Jag vill erbjuda grymma organiseringsprodukter. Organisering för mig är inte att köpa plastbackar i byggvaruhuset, det ska vara snyggt också.”
I februari släpptes en något försenad kollektion i veganskt läder som går att använda både på resan och i hemmet.
“Den sålde jättebra. Nu sitter jag med ett garderobssortiment och utvecklar produkter till skrivbordet och arbetsplatsen som vi kommer släppa senare i år.”
Svårare att nå ut på Instagram
Linn Herbertsson har inte levt ett “klassiskt influencerliv”, enligt henne själv. Hon har pluggat till civilekonom, och gillade att ha en offentlig dagbok som bloggare.
“Jag var 20 år och ville få ur mig åsikter och hävda mig. Jag ångrar aldrig något och har fått uppleva en massa saker men jag kände aldrig att influenceryrket var för mig, det blev rätt ytligt i längden. Jag vet att jag själv har bidragit till detta, men jag slutade i rättan tid, innan alla de här dreven kom. Idag går jag hellre in på TikTok och blir inspirerad.”
Skulle du säga att influencerlivet hjälpt dig i företagsbyggandet?
“Ja, jag har förkunskaper i hur en influencer vill bli approachad.”
Organista har delvis växt tack vare influencers. Det blir som ett community där alla delar varandras produkter. Linn Herbertsson har själv 23 200 följare på Instagram, vilket såklart har hjälpt företaget att håva in kunder.
“Eftersom jag känner influencers med stora följarskaror så delade de innehåll kring Organista. Vi betalar även för marknadsföringen, men kanske inte lika mycket som andra företag."
Även om Organista syns titt som tätt hos stora profiler så har de varit helt beroende av paid social för 90 procent av intäkterna.
"I de cirka 10 procent av intäkterna som kommer från annat håll är även mina sociala medier-kanaler inräknade, så det handlar egentligen inte om någon utbredd betald influencerstrategi", menar Linn Herbertsson.
För ett tag sedan märkte hon hur mycket svårare det har blivit att nå ut i sociala medier.
“Vi hade en enorm reach innan Instagram gjorde om algoritmerna. När vi gör influencerkampanjer idag får vi inte tillbaka pengarna. För ett och ett halvt år sedan fick vi tillbaka tre gånger pengarna så det har gått extremt snabbt. Det var bra att vi lärde oss det här misstaget snabbt. Vi har lagt influencer-strategin på paus nu, det får bli en del av en större marknadsstrategi senare. Snart ansluter till exempel en influencerkoordinator till teamet på Organista som ska hjälpa till att bena ut detta.”
Flyttar produktionen
Idag handlar det istället mer om att utbilda och inspirera mottagaren med hjälp av content.
“På vår sajt får konsumenterna tillgång till artiklar och innehåll. Vi har till exempel planners som man kan ladda ner gratis. Vår plan är också att köra mycket Pinterest."
Härnäst kommer Organista börja producera produkter i Europa och vissa sortiment i Sverige.
“När jag startade varumärket för tre år sedan samlade jag all produktion i en och samma fabrik i Kina. Nu är det mer ‘sprid riskerna’ som gäller, de som är bäst på produkten får göra den, men också för att vi ska klara framtida, oförutsedda händelser och inte stå utan produkter om något händer.”
Vill ni utomlands?
“Gud, ja. Vi har fortfarande en unik paketering av ett varumärke, det finns knappt någon som nischar sig inom organisering i Europa. Det är även ganska dåligt utbud i USA. Där finns det företag som beställer stora partier från Alibaba och brandar sig på det sättet."
Organista ökade sin omsättning från 757.000 kronor till drygt två miljoner under 2020. Rörelseresultatet ökade från 9.000 till 204.000 kronor. Bolaget har två anställda.