Ingen planerar för det men trots det är det många äktenskap som slutar i skilsmässa. Att bryta upp ett förhållande är nästan alltid smärtsamt och svårt, när barn är inblandade är det ännu svårare.
Nu lanserar bolaget Happy Parents Nordens första co-parenting-app, Varannan Vecka, riktad mot skilda föräldrar med barn.
“Både jag och Elisabeth (Scholander, medgrundare reds anm.) har erfarenhet från familjejuridik och vet hur mycket misär separationer kan skapa”, säger Linda Ljunggren Syding, vd på Happy Parents.
“Stödet till barn efter en separation är väldigt reaktivt i dagsläget och fungerar uselt.”
Varannan vecka är en app där föräldrar med barn som bor växelvis kan få hjälp att få ordning och reda, när mycket annat kan vara lite kaosigt.
“Att samla allt om barnet på ett ställe blir ännu viktigare när man inte har barnet på samma ställe.”
En av delägarna är kända barnpsykologen och forskaren Malin Bergström.
"Skilsmässan i sig behöver på lång sikt inte bli problematiskt för barnen. Det är kvaliteten på vuxensamarbetet som är det viktigaste för barns hälsa och utveckling. Därför är det så viktigt att de vuxna fortsätter vara ett väloljat föräldrateam även efter att kärleksrelationen tagit slut", säger hon.
Få hjälp att lösa konflikter
Via appen kan föräldrarna chatta med varandra och även bjuda in en tredje part för att hjälpa till att lösa konflikter. Även barnen kan bli inbjudna att använda appen men det är alltid föräldrarna som bestämmer hur mycket barnen ska involveras. I appen går det även att boka barnpsykologer, rådgivning och juridisk hjälp. Dessutom är appen fullpackad med matig information om hur man kan hjälpa barnet under separationen.
Affärsmodellen bygger på en prenumerationsmodell där hela familjen betalar en månadsavgift. Happy Parents har även inlett förhandlingar med försäkringsbolag som skulle kunna erbjuda tjänsten via barnförsäkring eller hemförsäkring. Vid vårdnadstvister är det ofta försäkringsbolagen som betalar juristerna så de kan ha stora pengar att spara.
“Målet för oss med appen är att barnen ska stå i centrum, vi vill lyfta deras rättigheter”, säger Linda Ljunggren Syding.
Till en början kommer appen lanseras i Sverige men planen är att senare gå ut i Norden.
“Det finns några liknande appar i USA och en i Belgien. När vi tittar på dem ser vi att det finns ett stort behov av hjälp och att vi kan göra det så mycket bättre eftersom vi också erbjuder rådgivning, medling och lyfter barnperspektivet tydligare."