Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bolag med jämställda styrelser presterar bättre – och fler kvinnor tar plats runt bordet

Britta Burreau, vd på Almi. Foto: Liza Simonsson/You X Ventures on Unsplash/Montage
Britta Burreau, vd på Almi. Foto: Liza Simonsson/You X Ventures on Unsplash/Montage

Fler kvinnor tar plats i bolagsstyrelser – samtidigt som studier pekar på att jämställda styrelser har högre omsättningsökning än styrelser som inte är jämställda.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

80 procent av de platser som tillkommit eller bytts ut i styrelser tillträds av kvinnor. Det visar Almis årliga styrelsekartläggning, vilket är en framgång. Det skriver man i ett pressmeddelande. 

I samma meddelande framgår det att bolag med jämställda styrelser presterar bättre än de som har ojämställda styrelser – oberoende av bransch, antal anställda eller om bolaget ingår i en koncern eller inte. 

“Studien visar att företags ekonomiska prestationer över tid blir bättre när styrelsen är jämställd. Vi möter runt 10 000 företagare varje år och vi ser att det blir allt viktigare för företagen att ha med flera perspektiv i strategiska beslut”, säger Britta Burreau, vd på Almi.

Men företagen där en jämställd styrelse är ett faktum är fortfarande få. 16 procent av bolagen som omsätter minst fem miljoner kronor och, eller har, minst fem anställda och minst två ordinarie styrelseledamöter har jämställda styrelser, heter det i pressmeddelandet. 

Långsamt – men åt rätt håll

Och trots att fler kvinnor tar plats i styrelser så är det generellt en svag ökning. 

“Visst går det långsamt, men vi vet också att många styrelser sällan förnyas och därför är det hoppfullt att se att det verkar mer självklart att nu välja kvinnor när ledamöter tillkommer eller byts ut”, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland och ansvarig för styrelsekartläggningen. 

Hon understryker att det är viktigt att mäta utvecklingen över tid. Av det totala antalet ledamöter i bolagsstyrelser är 20 procent kvinnor – något som landade på 17 procent när den första kartläggningen genomfördes 2013.

Läs mer