Sök ikon

Techprofilerna kraftsamlar – för att stärka Europas försvar: “Måste bygga effektiva lösningar”

Johannes Schildt, Fredrik Hjelm och Mikael Karlsson. Foto: Press / TT

Grundarna bakom Kry, Voi och MW Group är på jakt efter entreprenörer och investerare för att bygga lösningar som stärker försvaret – både civilt och militärt i kombination. De lyfter Elon Musks Starlink som exempel.

“Samhällssäkerhet byggs genom smarta lösningar som har civila och ibland även ytterst militära funktioner”, säger Mikael Karlsson, vd på MW Group.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Ett gäng tunga svenska techprofiler ska samla krafter – men också kapital och nätverk – för att hjälpa startups som vill satsa på att stärka och försvara “likasinnade demokratier”. Ett projekt de kallar för Build for Europe.

Bakom satsningen hittar vi den försvarsfokuserade koncernen MW Groups medgrundare och vd Mikael Karlsson, liksom Vois och Krys diton Fredrik Hjelm och Johannes Schildt.

Redan förra veckan, bara dagen före Rysslands Vladimir Putin beslutade sig för att inleda en invasion av Ukraina, hintade Fredrik Hjelm om att han ville satsa mer på bolag inom försvarsområdet. I en intervju med Breakit hänvisade han bland annat till Spotifys Daniel Ek som förra året investerade över 1 miljard kronor i försvarsbolaget Helsing, och att allt fler entreprenörer och investerare nu pratar om liknande satsningar.

På Linkedin skriver Fredrik Hjelm att de har “miljarder av kapital och tillgång till några av världens bästa ingenjörer och operatörer och att de är redo att bygga”.

Målet med satsningen ska vara att bygga “förmågor så starka att de inte behöver användas”.

Det låter som en aggressiv formulering?

“Det är glasklart tror jag för alla som har gjort värnplikten, eller som har gjort militärtjänst. Försvar handlar inte om att det ska användas, det handlar om att det ska vara så starkt att det inte behöver användas”, säger Fredrik Hjelm till Breakit.

Han tillägger också att det finns fler investerare och entreprenörer involverade som de kommer att berätta mer om framöver.

Försvar handlar inte om att det ska användas, det handlar om att det ska vara så starkt att det inte behöver användas

Än så länge är planerna däremot ganska fria, till en början handlar det om att hitta likasinnade som vill vara med och hitta lösningar för att stärka försvaret i Sverige och Europa, eller andra länder som delar samma värderingar.

Lyfter fram Elon Musks satelliter

Mikael Karlsson beskriver det som att höja tröskeln som eventuella hot måste ta sig över för att attackera någon del av samhället. 

“Vi har en uppfattning om att samhällssäkerhet byggs genom smarta lösningar som har civila och ibland även ytterst militära funktioner. De två områdena går inte att separera i dagens samhälle, därför måste vi bygga effektiva lösningar för det civila som kan föras över till ett lands försvar”, säger han och fortsätter:

“Ett bra exempel är Elon Musks satellitsystem Starlink. Det är inte avsett för det militära alls, men samtidigt kan det vara till nytta för Ukrainas försvar om kommunikationerna slås ut.”

Mikael Karlssons MW Group arbetar redan inom området för samhällskritisk infrastruktur och försvar, bland annat med cybertjänster för säker konnektivitet och kommunikation. De arbetar också med geospektral information, eller på enklare svenska: med drönare som kan kartlägga exempelvis skogsområden med högteknologiska sensorer.

Enklare för oss att köpa in materiel snabbt och hållas uppdaterad med senaste tekniken, än för Försvarsmakten

“Det skulle kunna vara bra för Försvarsmakten att använda vid ett angrepp för att göra ytövervakning. Men det är enklare för MW Group att köpa in den typen av materiel snabbt och att hållas uppdaterad med senaste tekniken, än för Försvarsmakten som måste gå igenom en upphandling och vi kan också rampa upp fort när det behövs”, säger Mikael Karlsson.

Ska inte satsa på bomber och granater

När Daniel Ek meddelade att han skulle investera 1 miljard kronor i försvarsbolaget Helsing, som använder AI för att ta fram kartor över slagfält i realtid så fick han en del kritik under uppropet #boycottspotify.

Enligt Mikael Karlsson är det inte enkelt att dra gränsen för vad som är ett krig idag och vilken typ av lösningar som behövs. Han själv vill inte att det ska finnas företag som för väpnad strid, men tycker att Sverige ska vara stolta över den vapenindustri som finns i Saab och BAE Bofors.

Det här handlar om Elon Musk-exemplet

“Man hamnar lätt i att prata om att bara ha bättre bomber och granater än motståndaren, men det är inte det vi pratar om här. Utan det här handlar om Elon Musk-exemplet. Det är svårt att slå ut kommunikationsnätet eftersom att han har satelliter, det är kanon tycker jag. Om en angripare vet att den möjligheten finns, så kanske de låter bli att slå ut telenätet som ställer till elände för folk”, säger han.

Något mål för hur många personer som ska engagera sig i uppropet har initiativtagarna inte satt upp, inte heller någon summa för investeringar. Men Fredrik Hjelm är nöjd med resultatet hittills.

“Gensvaret än så länge har varit överväldigande redan. Det är redan flera hundra som har hört av sig sedan vi gick ut med det”, säger han.

Läs mer