Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

De vill hjälpa ukrainska utvecklare och it-konsulter till Sverige: ”Vi måste försöka göra något!”

Peter Hellgren, vd Consid. Foto: Press och TT

Rysslands invasion av Ukraina fortsätter och enligt uppgifter har strider brutit ut i i norra delen av Kiev.

Nu flaggas det från flera håll att det svenska näringslivet vill hjälpa ukrainare att lämna krigszonen och få arbete i Sverige.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

EU och USA tar till med sanktioner mot Ryssland samtidigt som den ryska invasionen av Ukraina fortsätter. Det finns det även uppgifter om strider i norra delen av den ukrainska huvudstaden Kiev. Det rapporteras också om att män mellan 18 och 60 år förbjuds lämna landet och närmare 10 000 har anmält sig till att delta i strid.

Nu flaggar flera aktörer i Sverige för att de vill hjälpa ukrainare ta sig till Sverige.

Annonsteknikbolaget Bannerflow berättar i ett inlägg på Linkedin att det vill hjälpa till.

”Vi har för närvarande ett antal roller tillgängliga och stöttar gärna ukrainska medarbetare som vill omlokalisera till Sverige. Vi kan hjälpa till med arbetstillstånd och boende”, skriver bolaget.

”Det här handlar inte om politik, det handlar om att gå samman och hjälpa till där vi kan.”

Även tech-profilen Leo Giertz och hans riskkapitalbolag Icebreaker står redo.

”Just nu är vi mest fokuserade på att försöka assistera att få ut personer som jobbar för våra portföljbolag, och andra, ut ur Ukraina. Sen ska vi fokusera på att försöka få de och andra att kunna skapa nya liv här i väst istället”, skriver Leo Giertz till Breakit.

Han tillägger att de har legal hjälp vid gränsen till Polen, transport därifrån och tillfälliga boenden.

”Vi har flertalet bolag med utvecklare som har jobbat remote i Ukraina”, skriver han.

Ännu fler bolag har kommunicerat på plattformen att de vill hjälpa till. 

Olof Törnqvist, grundare av Saas-boalget Triggerbee, skriver i ett inlägg på Linkedin som publicerades under fredagseftermiddagen, att ett av deras möten under morgonen avbröts flera gånger på grund av skottlossning och bomber som sprängdes i närheten av deras teammedlemmar i Ukraina.

”Jag känner mig frustrerad över att det demokratiska västerlandet inte stöder Ukraina mer. Men på Triggerbee står vi vid våra ukrainska bröder och systrar och kommer att stödja dem på alla sätt vi kan”, skriver han i inlägget.

”Eftersom vi precis har avslutat en finansieringsrunda, för att samla in pengar för att expandera Triggerbee, letar vi efter fler utvecklare. Jag välkomnar ansökningar från utvecklare i Ukraina och kommer också att försöka hjälpa till med omlokalisering samt ge möjligheter att arbeta på distans.”

 IT-konsultbolaget Consid har också gått ut med att de erbjuder ukrainska it-konsulter att komma till Sverige för att jobba. 

”Consid står för transport, ordnar ett arbete och ett boende, samt stöttning med praktiska frågor som är kopplade till en flytt till Sverige”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

”Det är självklart att vi hjälper till i den här svåra situationen. Det är fruktansvärt att människor återigen tvingas på flykt. Det vi som stor arbetsgivare kan göra är att erbjuda jobb och boende inom ramen för vår egen verksamhet”, skriver Peter Hellgren, vd Consid, i meddelandet.

Några timmar efter att Ryssland invaderat Ukraina under torsdagsmorgonen publicerade Jakob Ramlöw ett inlägg på Linkedin. Enligt hans profil på plattformen jobbar han med hjälpa utvecklare från Ukraina att omlokalisera och få jobb i Sverige. 

”Det finns en enorm mängd begåvade utvecklare som nu fruktar för sin egen säkerhet och för sina nära och kära”, skriver han i inlägget. 

Därefter konstaterar han att det finns ett stort behov av att rekrytera utvecklare i Sverige. 

Därav började han snabbt skapa en webbsida, ukrainedevs.com, med målet att omlokalisera utvecklare i Ukraina så enkelt som möjligt. Omkring ett dygn efter Ramlöw publicerat inlägget hade det fått omkring 3500 reaktioner och drygt 350 kommentarer.

Har vi missat någon aktörer som vill hjälpa personer i Ukraina till Sverige och även erbjuda arbete? Tipsa oss!

Läs mer