Trogna Breakit-läsare minns säkert storyn bakom Nudge Labs och hur Doctrin-grundaren Magnus Liungman brände ut sig, men reste sig och sedan startade ett nytt bolag med det övergripande syftet att förhindra människor från att gå in i samma väg som han själv.
Resultatet blev en verksamhet som utgår från en “wearable”, exempelvis en klocka eller ett armband, som kopplas till en app. Den tekniska anordningen läser av en en rad olika värden, exempelvis vad gäller puls, sömn, aktivitet och återhämtning. Den tillhörande appen kan sedan komma med råd, allt för att användaren ska må bättre och framförallt undvika långvarig kronisk stress.
Själva affärsidén baseras på det faktum att det är dyrt och tidskrävande att agera när en anställd väl har har gått in i den ökända väggen. Det är billigare att jobba förebyggande och här är det alltså tänkt att Nudge Labs ska komma in i bilden. Bolaget släppte en beta-version av tjänsten under hösten och har enligt egen uppgift fått in 20 bolag på kundlistan. Fokus ligger på start up-bolag där tempot inte sällan är uppskruvat.
“Vi vill också bredda synen på mental hälsa och välmående – det handlar inte bara om att undvika att bli sjuk, det handlar framförallt om att få människor att må så bra de kan och därmed kunna prestera. Inte bara på kort sikt utan under lång tid. Att bli hållbara, helt enkelt”, säger Magnus Liungman till Breakit.
Nya pengar, nya ägare
Den nya investerarna skjuter till totalt 10 miljoner kronor. Cirka hälften av summan kommer från Nascent Invest, ett privatägt investeringsbolag som drivs av Johan Ahlborg och Erik Gozzi. Bolaget grundades 2015 och fokuserar på, som de uttrycker det, “innovationsbolag från ett relativt brett spektrum av branscher”. Den växande portföljen omfattar just nu innehav i cirka 10 bolag.
Den andra hälften av kapitaltillskottet, eller 0,5 miljoner dollar om man ska vara konkret, kommer från Silicon Valley-baserade Y Combinator, en så kallad “accelerator” som enligt egen utsago har investerat i över 3000 startup-bolag sedan starten 2005.
Vad ska ni göra med pengarna?
“Den ena delen handlar om att fortsätta utveckla produkten. Utnyttjandegraden bland användare är redan hög, men det finns mer att göra för att verkligen få till en beteendeförändring. Så det ska vi implementera”, säger Magnus Liungman,
“Det andra delen är att vi ska börja höra av oss till medelstora och stora bolag i Sverige för att öka användandet”, fortsätter han.
Planen är att få in fler beta-användare, och mer data, under våren. Inget är skrivet i sten, men eventuellt kommer en skarpare lansering ske till sommaren.
Tjänsten kommer att kunna sorteras in under etiketten Saas, kundföretagen kommer att alltså prenumerera på lösningen.
Tror du att dessa problem är mer utbredda bland startups och bland entreprenörer?
“Absolut, det finns forskning som tyder på det. Men ingen har incitament att prata om det. Det är så mycket skamkänslor kring det. Så var det för mig också, jag vill inte att någon skulle få reda på att jag hade blivit utbränd, trots att jag egentligen är ganska öppen som person. Det är klart att det finns investerare som hade tvekat att investera i mig och mitt bolag på grund av utbrändheten”, säger Magnus Liungman.
Via Nudge Labs har han kommit i kontakt med flera entreprenörer som har gått i väggen, eller har varit väldigt när att göra det.
“Det handlar personer som jag inte misstänkte alls, som lyckats dölja det”, berättar han.
Tanken på att bära ett armband och att det mäter allt jag gör, även vila, känns väldigt stressande för mig – är det fler som känner så tror du?
“Ja, det fanns en person som sa det när vi testade produkten. Personen trodde att han sov bra, men när vi fick data efter ett par dagar såg vi att han inte alls gjorde det. Vi gav honom några rekommendationer, att inte läsa på mobilen och inte titta på jobbmejlen innan han skulle lägga sig. Dessutom fick han tips på en avslappningsövning”, berättar Magnus Liungman.
"Efter ett par dagar hörde han av sig och sa att han aldrig hade sovit bättre. Så när man väl är igång kan det kännas mer tryggt och man får en känsla av kontroll”, fortsätter han.
Nudge Labs ägs fortfarande till övervägande del av grundarna: Magnus Liungman, Kerstin Jeding, Shane Correa samt Javier Ubillos. I ägarlistan finns sedan tidigare Joachim Hedenius (en av grundarna av Kry), Lars Lindgren, Annika Sten Pärson, Robin Ramm-Ericson (en av grundarna av bettingbolaget Leo Vegas).