Under två år har pandemin legat som en våt filt över de flesta aktiviteter och sammankomster. Trots det har hysterin vi kallar för padel lyckats sprida sig över Sverige.
2020 började vi på Breakit uppmärksamma hur padeln och näringslivet på allvar tog varandra i händerna för att försöka göra det nya fenomenet till en riktig folksport.
Som när man under en period lyckades skapa stora rubriker genom att förvandla Globen till padelhall.
Men utvecklingen fortsatte även in i 2021 och nu började också de stora affärerna och satsningarna rullas ut på löpande band.
Prestige-satsningar som padelbanan på NK:s tak öppnade för allmänheten under året och den som ville hitta en padeltid i Stockholm fick ofta kriga mot robotar som roffade åt sig de åtråvärda platserna.
Hysterin kring sporten fortsatte. Trots att Breakits Martin Hävner gjorde sitt bästa för att försöka döda den strax innan sommaren.
Dessutom sker fortsatt stora satsningar, bland annat från bolag som tagit in hundratals miljoner kronor för att etablera sporten både i Sverige och internationellt. Även techprofilen Johan Staël von Holstein har hoppat på padel-tåget – och planerar att göra sporten stor i Asien.
Hundratals miljoner i nytt kapital
Det har bara gått några veckor sedan banbokningsappen Playtomic stängde sin senaste kapitalrunda. Totalt 570 miljoner kronor lyckades de ta in för att kunna snabba på expansionen på en global marknad. Bakom investeringen stod bland annat GP Bullhound och Henrik Persson Ekdahls Optimizer invest. Playtomic låter spelare boka banor i mängder av racketsporter, men visst skapade padelns framsteg ett helt nytt intresse bolagets tjänst.
Det märks också på att konkurrenten Matchi, som också vill ta sin bokningstjänst ut i världen, lyckades ta in 200 miljoner kronor strax före sommaren. I den rundan var det riskkapitalbolagen Verdane och Sprints Capital som investerade. Bolaget växer också snabbt. Under 2020 dubblade de omsättningen till totalt 60 miljoner kronor.
Kändisarna är med på tåget
Att Prins Carl Philip bestämde sig för att vara med på padelsatsningen på NK-taket blev så klart en nyhet som satte lite extra strålkastarljus på sporten. Sedan tidigare har också Zlatan Ibrahimovic gett sig in på området med sitt Padel Zenter – ett bolag som har fortsatt satsa på nya banor även under 2021.
Även den tidigare tennisstjärnan Robin Söderling har satsat på padel med sitt RS Sport – även om den satsningen kom redan 2020. Men bolaget har verkligen ridit på padelvågen och i år publicerade Breakit en matig artikel om hur grundarna, efter mycket tvekan, gjorde ett val som fick intäkterna att rusa.
Mängder av uppköp
Samtidigt som padeln växer i Sverige pågår också en aggressiv konsolidering på marknaden.
En av de flitigaste köparna är det börsnoterade bolaget Everysport Media, som dels köpt de sista 50 procenten i sitt dotterbolag Every Padel. Bolaget har också köpt flera padelanläggningar, som Padel panorama, Klövern padel och Västerås padel arena.
Svenska World Wide Padel köpte också 25 procent av aktierna i Hey padel.
Det kom också rapporter om att riskkapitalbolaget Triton gjort flera padel-relaterade förvärv under radarn – cirka 30 stycken bara efter sommaren 2021. Totalt ska de ha gjort padel-förvärv för 2,5 miljarder kronor.