Michael Ahlén och hans fru Catharina hamnade i sexleksaks-industrin mest av en slump.
De sålde DVD-skivor och fick förfrågningar från kunderna om de inte kunde börja importera mer “vuxna” filmer.
“På nätet ville vi separera försäljningen från barnfilmerna och startade vuxenDVD-com. Några år senare reggade vi sajten Vuxen.se, slutade med film och började sälja vuxenleksaker”, berättar Michael Ahlén.
Redan några veckor före jul ryktades det på Affärsvärldens skvallerspalt om en börsnotering av bolaget bakom Vuxen.se. När Breakit når Michael Ahlén i Sälen efter en dag i skidbacken väljer han att lägga korten på bordet:
“Ja, det är väl lika bra att jag berättar om planerna. Vi har för avsikt att notera bolaget under första kvartalet nästa år. Det känns som ett naturligt nästa steg”.
Stabil tillväxt sedan start
Sedan paret Ahlén köpte domänadressen Vuxen.se 2008 har verksamheten växt stadigt år för år. Bokslutet för det brutna räkenskapsåret 2020/2021 visade på en tillväxt på drygt 26 procent och omsättningen blev 140,6 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster hamnade på 15,7 miljoner kronor.
“Vi räknar med att omsätta runt 170 miljoner kronor det här räkenskapsåret och göra en vinst på cirka 20 miljoner kronor”, säger Michael Ahlén.
Genom noteringen, som ska planeras ske på Stockholmsbörsens First North-lista, vill han möjliggöra en expansion in i nya e-handelssegment.
“Vi ska bli lite som ett mini-BHG (reds anmärkning: e-handelskoncern noterat på Stockholmsbörsens Large Cap-lista med ett börsvärde på nästan 12 miljarder kronor). Planen är att starta och köpa e-handlare i närliggande nischer till Vuxen.se men också Doggie.se som säljer hund-prylar”, säger Michael Ahlén.
Ser stora synergier
Två viktiga komponenter i denna tillväxtstrategi är det relativt nybyggda lagret i halländska Torup där det finns en hel del ledig kapacitet och en lagerautomations-plattform från E-motions som man redan investerat stora pengar i.
“Här finns stora synergier både om man startar nya sajter eller om vi köper befintliga”, konstaterar Michael Ahlén.
Huvudspåret är att starta nya sajter men han är också öppen för förvärv. I koncernbolaget Purefun finns en kassa på runt 20 miljoner kronor att handla för och dessutom kan man betala med nytryckta aktier.
“Vi gör ingen nyemission i samband med noteringen men kan senare använda aktien som valuta vid förvärv”, säger Michael Ahlén.
Värderas till en kvarts miljard
Purefun växer snabbt med god lönsamhet och motsvarande bolag på börsen värderas ofta till tre, fyra gånger omsättningen. Det skulle för Purefun innebära ett börsvärde på över en halv miljard – men Michael Ahlén siktar inte riktigt så högt:
“Vi vill att det här ska bli en bra resa för alla så jag tror vi hamnar på ett värde runt 250 till 300 miljoner kronor”, säger han.