Sök ikon

Meitner utmanar Stockholms kaosprojekt – plockar in nya miljoner (får drakarna att casha upp igen)

Adrian Andersson. Foto: Press

Meitner, som bland annat blev känt genom SVT:s entreprenörsprogram Draknästet, tar in 10 miljoner kronor i en ny runda för att snabba på expansionen av skolplattform-utmanaren.

I uppställningen av investerare finns flera av drakarna från tittarsuccén.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

10 miljoner kronor rasslar in till Meitner, som beskriver sin produkt som en heltäckande skolplattform, med bara ett par veckor kvar av året. 

Breakit kunde redan under hösten berätta om planerna på att ta in mer kapital innan 2022 står för dörren. 

”Vi har en del befintliga ägare som vill vara med i nästa runda också, men vi har också dialoger med fler intresserade investerare”, konstaterade Adrian Andersson, vd och grundare av bolaget, då för Breakit. 

Sagt och gjort. Rundan har nyligen stängts och landade enligt plan på 10 miljoner kronor. Flera nvesterare har gått in, däribland Stefan Mahlstein och drakarna Jonas Eriksson och Jacob De Geer. De två sistnämnda investerade även under bolagets första ruda som stängdes under våren, efter att Adrian Andersson pitchar affärsidén i SVT:s Draknästet.

”Jag har följt Adrian och hans gäng och jag tycker att de är duktiga och är på hugget. De har levererat mycket av det som de presenterade i Draknästet och vi börjar se ett gäng olika aktörer som börjar använda deras produkt med bra feedback. Jag tycker att de är på rätt väg och vill fortsätta supporta”, säger Jacob de Geer till Breakit. 

På frågan om hur mycket han gick in med i bolaget svarar han att han fortsätter att försvara sina andelar i emissionen.

Jonas Eriksson, drak-kollega till de Geer, konstaterar för Breakit att han tycker att Adrian och hans team är på rätt väg med en spännande produkt.        

”Dessutom är det ett väldigt välskött boalg med ett duktigt management och bra fokus. Adrian är en imponerande person givet hans ålder, med stor mognad och kompetens. Så det är jättespännande att få vara med på resan", säger Jonas Eriksson. 

Föddes som en utmanare

Breakit har tidigare skrivit om Adrian Anderssons bolag som en utmanare till Stockholms stads minst sagt kritiserade skolplattform. Stadens projekt, som kostat 1 miljard att bygga, skulle ge lärare, elever och föräldrar ett sätt att kommunicera. Men det har kantats av tekniska problem och incidenter där personuppgifter läckt ut, vilket bland annat tvingade Stockholms stad att stänga delar av plattformen under en period, något som senare följdes av sanktionsavgifter Integritetsskyddsmyndigheten.

Problemen har helt enkelt varit många. Vilket till och med fick föräldrar att försöka ta saken i egna händer

Men föräldrarna var inte de enda utmanarna – utan här kom Meitner in i bilden, grundat 2020 av då 21-årige Adrian Andersson. 

Tillsammans med ett team av utvecklare tog han fram en utmanare med liknande funktioner som Stockholm stads, men som enligt bolaget ska fungera bättre. Och han har investerarna med sig.

Kontinuerlig feedback från skolor

Nu är planen att använda de 10 nya miljonerna för att växla upp försäljningen av plattformen till fler skolor, samtligt som produkten ska utvecklas. 

”Nu är det expansion i Sverige som är fokus, men det finns planer på internationalisering inom några år”, säger Adrian Andersson till Breakit. 

Han tillägger att plattformen har genomgått flera testfaser sedan i våras, vilka har växlats upp under året. 

”Nu har vi gjort det sista steget i testen med flera pilotkunder. Planen är att de ska börja använda plattformen i skarpt läge från och med januari”, säger Adrian Andersson. 

Fler skolor har visat intresse och listan på intressenter som vill testa plattformen är lång, enligt grundarens utsago. 

Samtidigt får bolaget löpande feedback från skolorna som provar tjänsten, som enligt Andersson är viktiga byggklossar i produktutvecklingen. 

”Vi märker att det varierar mellan så gott som alla skolor vad de vill ha ut från plattformen och vad de har för behov. Så vi måste skapa en dynamisk plattform som kan användas av många, trots att de har olika preferenser i användningen. Vi får jättebra feedback av alla vi pratar med och det är väldigt att ta med i processen.”

Något som berör oss alla, inte minst näringslivet, är den högaktuella klimatfrågan. Har ni någon plan för att bli mer klimatvänliga? 

”Vi har absolut en klimatpolicy. Bland annat använder vi oss av tåg och elbilar när vi behöver resa i tjänsten”, säger Adrian Andersson.

Läs mer