Skattesystemet bonus malus har varit ett hett diskussionsämne sedan det introducerades 2018. Tanken med systemet är att alla som väljer en bil med låga utsläpp får en bonus, medan den som väljer en bil med högre utsläpp får betala ”straffskatt” under tre års tid.
Systemet infördes, i ett försök att snabba på omställningen, för att minska vårt klimatavtryck. Både genom att fler bilister väljer elbilar som ger störst bonus, men även till att bilister väljer mindre bilar – eftersom de oftast har lägre utsläpp.
Ökande bränslekostnader och höjd skatt
Det senaste året har reglerna i bonus malus systemet skärpts ytterligare. Bonusdelen höjdes för de som köper en elbil och ligger nu på maximalt 70 000 kronor – en nivå som kommer ligga kvar 2022. Under året sänktes även gränsen för när man får en förhöjd fordonsskatt – från 95 till 90 g koldioxid/km.
Något som påverkat försäljningen av bilar i Sverige. Enligt Regeringen har försäljningen av elbilar dubblerats flera gånger om sedan bonus malus infördes – en utveckling man gärna vill gynna även i fortsättningen.
Men det är inte bara bonus malus som drivit på omställningen. Under året har dessutom bränslekostnaderna ökat. Idag ligger bensinpriset på runt 16,50 kronor litern (1/12-2021). En faktor som får allt fler att ställa sig frågan ”Hur stor bil har jag egentligen behov av?”
Nyfiken på en mindre bil? Kolla in alla MINI:s modeller här!
Har ökat explosionsartat
Precis som för övriga bilmärken har försäljningen av elbilar ökat hos MINI de senaste åren.
”På året står våra elektrifierade bilar för nästan hälften av av alla tecknade ordrar, andelen registreringar för laddbara bilar i Sverige totalt står för 43,9% t.o.m. november så intresset är minst sagt stort.”, säger Fredrik Hartman, försäljningschef på MINI och fortsätter:
”I november köptes mer än varannan elbil av en privatperson (51%) och hela 71% valde privatleasing som finansieringsform.”, säger han.
Men det är inte bara försäljningen av elbilar som ökat sedan införandet av bonus malus.
”MINI:s bilar har generellt en låg förbrukning och relativt låga koldioxidutsläpp något som lockat fler att köpa en MINI.”
Föddes ur en liknande kris
Bilmärket MINI föddes 1959, strax efter Suezkrisen som på ett liknande sätt påverkade både priserna och tillgången till bränsle runt om i världen. Intresset och behovet av en bil med låg förbrukning var stort, inte minst eftersom ransonering av bensin infördes i flera länder.
MINI lanserade en smidig stadsbil som var rymlig nog att rymma en hel familj, men som också hade en låg förbrukning.
För att lyckas med uppdraget genomförde MINI:s grundare, Sir Alec Issigonis, två revolutionerande idéer. Han tvärställde motorn för att optimera utrymmet i bilen samt placerade hjulen så långt ut i varje hörn som möjligt. Dessa beslut visades sig vara ett lyckokast eftersom de gav oväntat resultat för bilens köregenskaper. Med tvärställd motor hölls vikten över framhjulen, vilket gav suverän balans och bra grepp, och med hjulen långt ut i varje hörn blev bilen också smidig att köra med en unik förmåga att hantera även den skarpaste kurva. En ikonisk bil var född.
Tanken att lämna ett så litet klimatavtryck som möjligt är något som MINI jobbat med kontinuerligt sedan starten. Att jobba med hållbarhetsmål och klimatpåverkan är en viktig del av bilmärkets policy och till år 2030 kommer MINI vara ett helelektriskt bilvarumärke.
Nyfiken på en MINI? Här kan du se hela deras utbud av bilar!