Sophämtningsappen Tiptapp får rätt mot Stockholms stad. Det står klart efter att Mark- och miljööverdomstolen beslutat att upphäva förbudet som hotade delar av bolagets verksamhet.
Det framgår av ett pressmeddelande från Centrum för rättvisa, som har engagerat sig juridiskt i frågan för Tiptapps räkning.
Kampen mellan Stockholm och Tiptapp har pågått sedan 2018 då Breakit först uppmärksammade att appen, som låter användarna erbjuda varandra betalning för hjälp att forsla bort skräp, riskerade att förbjudas i Stockholm. Åtminstone delvis. Tiptapp erbjuder även andra tjänster, som flytt av möbler och frakt från exempelvis Ikea, tjänster som inte skulle påverkas av beslutet.
Anledningen till förbudet var att kommunen ansåg att renhållningslagstiftningen förbjöd enskilda privatpersoner från att hjälpa varandra med att köra återvinning till återvinningscentralen. Tiptapp höll inte med och överklagade beslutet, samtidigt som de kunde fortsätta med verksamheten under tiden som ärendet prövades i domstol.
“Vi är oerhört tacksamma att verksamheten inte stoppades. Men vi har haft detta över oss länge och det är något som kanske har skapat en tveksamhet hos vissa, vilket nog har påverkat oss på olika sätt när vi har sökt samarbeten”, säger Tim Bjelkstam, vd och medgrundare på Tiptapp.
Kommuner eller andra företag?
“Både och skulle jag säga. Vi har fortsatt sökt en dialog med kommuner och organisationer i branschen som berörs av vår verksamhet. Men även för samarbeten med andra företag.”
På grund av att ni gjort något som eventuellt brutit mot lagen eller för att de är oroliga över hur er verksamhet påverkas?
“Jag tror på det förstnämnda. Att vissa kanske känner en tveksamhet att associeras med något som har det här över sig eller som kan vara tveksamt juridiskt. Så det har definitivt påverkat oss. Men nu är vi glada över det här beslutet och kan växla upp igen”
Inget stöd i lagen för förbudet
Efter flera år är kampen alltså över. Renhållningslagstiftningen kan inte hindra privatpersoner från att återvinna åt varandra genom appen.
“Tiptapps hundratusentals användare kan nu med gott samvete fortsätta att använda smarta tjänster för återvinning, återbruk och minskat bilberoende”, säger Tim Bjelkstam.
Fredrik Bergman, chef för centrum för rättvisa och ombud för Tiptapp, skriver i pressmeddelandet att beslutet från domstolen är logiskt.
“För att en myndighet ska kunna förbjuda ett företag att bedriva näringsverksamhet måste det krävas tydligt stöd i lagen, och något sådant har det inte funnits i det här fallet.“
Prövas även i arbetsgivarfråga
Striden mot Stockholm stad är däremot inte det enda ärendet där Tiptapps tjänst prövas. Även Arbetsmiljöverket har granskat deras och många andra gig-tjänsters verksamheter för att pröva om bolagen borde ha arbetsgivaransvar.
“Det pågår även ett ärende mellan oss och Arbetsmiljöverket om hur vi ska ses som arbetsgivare eller inte. Där gick förvaltningsrätten på vår linje, men även där har man fortsatt överklaga”, säger Tim Bjelkstam och fortsätter:
“Arbetsmiljöverket har varit ute efter många fler bolag, blanda annat Taskrunner. I deras fall har både Förvaltningsrätten och sen även Kammarrätten gått på Taskrunners linje. Det tycker vi ger en fingervisning om hur man ska se på en eventuell vidare prövning av vårt fall.”
Tidigare i år kunde Breakit rapportera att Tiptapp under 2020 hade ett starkt år, där bolaget trefaldigat sin omsättning till 15,8 miljoner kronor och vänt en förlust på 21 miljoner till en vinst på 3,7 miljoner.
Framöver väntar fortsatta satsningar på att expandera Tiptapps verksamhet berättar Tim Bjelkstam.
“Det har gått fortsatt bra. Och vi lägger vårt fokus på expansion just nu. Vi har gjort förberedande saker där, tittar på nya marknader på ett annat sätt än tidigare. Med det här avgjort finns också en möjlighet att lägga i en ny tillväxtväxel i Stockholm och Sverige och satsa på ett sätt där vi kanske hållit igen innan.”
Bland Tiptapps investerare finns bland annat techprofilen och investeraren Sophia Bendz och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.