Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Petra Tungården klockrånades – nu kampanjar hon för egna trygghetsappen

Influencern Petra Tungården. Foto: Faksimil/iStock/Montage
Influencern Petra Tungården. Foto: Faksimil/iStock/Montage

Influencern Petra Tungården och Pandy-medgrundarna är tre av delägarna i trygghetsappen Vakta.
Tungården har själv utsatts för rån – och nu syns hon i en kampanj för bolaget.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Rånhotet mot näringslivsprofiler och kändisar har blivit en het fråga de senaste veckorna, även om trenden med framförallt klockrån har varit stigande i flera år enligt polisen. Att frågan nu åter fått uppmärksamhet beror på att det på kort tid skett flera uppmärksammade rån på kända profiler, där rånarna bland annat varit utklädda till olika typer av bud. 

Både programledaren Martin Björk och modellen Farzan Athari har öppet berättat om hur de blivit rånade i sina hem. 

Budfirmor har utnyttjats

Från budbolagens sida, vars kläder rånarna maskerat sig i, berättade John Denbratt, operativ chef på Foodora i Sverige, för Breakit att de såg allvarligt på att bolaget utnyttjats i kriminella syften.

“Det här rör inget som någon av våra anställda är misstänkt för. Men det är klart att det är ett problem att kriminella kapar vårt varumärke”, sa han då.

För ungefär två veckor sedan greps också sju personer som var utklädda till DHL-bud, efter en biljakt i centrala Stockholm. Enligt polisen rörde det sig om en planerad kidnappning av en näringslivstopp på Östermalm.

En annan känd profil som blivit rånad på sin klocka är influencern Petra Tungården – som också är delägare i en trygghetsapp kallad Vakta.

I september förra året blev hon knivrånad av en man på Riddargatan på Östermalm i centrala Stockholm mitt på dagen.

I ett blogginlägg berättade hon sen om händelsen.

"Helt plötsligt ser jag att han har en stor kökskniv som han riktar mot mig och skriker något”, beskrev hon händelsen.

Mannen tvingade till sig hennes klocka och försvann sen från platsen.

Just nu syns Petra Tungården i en kampanj för nämnda bolag, vilket framgår av ett pressmeddelande från Vakta.

“Att man har sina nycklar knuta i handen är ingen skröna. Jag känner mig tyvärr osäker när jag rör mig ute vilket inte bara beror på rånet utan på att samhället blivit tuffare mot oss tjejer”, säger hon.

Klev in i bolaget tidigare i år

Enligt ett annat pressmeddelande gick Petra Tungården in i Vakta tidigare i år. Då presenterades hon som en av tre nya delägare via investeringsbolaget Breakfast Ventures, som framförallt skulle ge trygghetsappen marknadsföring.

”Vi kommer gå in i bolaget och ta en aktiv roll, inte minst i marknadsföringen av appen. Tillsammans kan vi erbjuda både nätverk och en bred erfarenhet av att bygga konsumentvarumärken”, sa Petra Tungården då.

I Vaktas app kan användaren ha en prenumereration som gör det möjligt att med hjälp av en smartphone kalla på väktarpersonal i de områden som bolaget riktar sig mot. 

Utöver Petra Tungården gick även Pandys medgrundare Ludwig Hallstensson och Douglas Hållstrand in som delägare i bolaget under sommaren. Vakta grundades 2018 av Alexander Yngling och Erik Forsberg.

Under 2020 hade Vakta än så länge ingen omsättning och resultatet landade på minus 2 miljoner kronor.

LYSSNA: I Breakits podcast Lundells Vecka pratar vi mer om rånvågen, där investerare och entreprenörer ger oss sin syn på läget just nu.

Läs mer