På torsdagen kom beskedet om att Sverige från den första december inför vaccinpass vid idrottsevenemang, konserter, bio och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare.
Beslutet innebar en rusning till den digital brevlådan Kivra. Bara under torsdagen skaffade 7.000 personer Kivra, med allra största sannolikhet för att kunna ta ner ett vaccinpass till sin telefon på ett enkelt sätt.
”Det är självklart ett incitament för fler att börja använda Kivra, så sannolikt trappas tillväxttakten upp”, säger bolagets kommunikationschef Henrik Höglin till Dagens Industri.
Folk har flockats till Kivra runt deklarationerna tidigare men bolagets Henrik Höglin säger att det är svårt att veta vad gårdagens besked innebär för bolaget.
"Det här är resultatet av Sverige har valt en, på flera sätt, smart distributionsväg", säger han.
"Den teknik som Sverige utvecklat för att ta fram covidbevisen har kopierats av flera länder inom EU, så Sverige ligger i frontlinjen på flera plan här”.
Har tunga investerare
Kivra har backning av tunga investerare som Stefan Krooks och Karl-Johan Perssons 41:an Invest och familjen Wallenbergs investmentbolag FAM.
Bolaget har levererat post åt myndigheter via en digital brevlåda i över sju år men faktiskt aldrig fått betalt. Men i samband med att regeringen släppte sin höstbudget kom det fram att det ska bli ändring på det. Nästa år kommer regeringen att lägga fram ett förslag för riksdagen för hur de digitala brevlådorna ska få betalt.
Vid beskedet trodde bolagets vd Anna Bäck att det skulle kunna öka intäkterna med 45 miljoner om året.
Förra året omsatte Kivra 139 miljoner men gjorde en förlust på 39 miljoner kronor.