Den kanadensiska leksaks- och underhållningsjätten Spin Master sitter på varumärken som Paw Patrol, Rubiks kub och Mecano. Bolaget har även satsat stort på tv-spel de senaste åren – och köpte bland annat upp den svenska snabbväxaren Toca boca för en kvarts miljard 2016. Så sent som i oktober i år investerade de även 10 miljoner kronor i svenska Nørdlight genom fonden Spin Master Ventures.
I början av året kunde Breakit också berätta att koncernen startat upp en helt ny svensk spelutvecklare kallad Noid – under ledning av branschveteranen Björn Johnsson (tidigare på Dice).
Nu meddelar bolaget att de har samlat grundarteamet som ska leda satsningen i Sverige. De kallar det själva för sitt “spelvärldens Ocean’s eleven”.
“Det var en fantastisk möjlighet, och utöver lockelsen i att få göra fantastiska spel var det byggandet av en ny studio som lockade. Det jag är mest stolt över i min karriär är att ha varit med och byggt öppna, passionerade och välfungerande team, det finns få saker som är så inspirerande och kreativt utvecklande som att vara en del av ett sånt sammanhang. Nu ska vi bygga en hel studio från grunden med de värdena i fokus”, säger Björn Johnsson.
Förutom Björn Johnsson handlar det om ytterligare sex rutinerade personer. Nu blir det namnfest här, så försök att hänga med.
In i Noid kliver Robert Ives, tidigare animationschef på Resolution Games med erfarenhet från Goodbye Kansas och King, Marcus Thorell som tidigare grundat Pixel Tales och varit kreativ chef på Star Stable, Karin Thulin Carlberg, tidigare HR-chef på Dice och Tradedoubler, Johan Lindh, tidigare art director på Amuze, Robert Adolfsson, som har fjorton år på Nasdaq bakom sig där han byggde bolagets mjukvarusystem från grunden, liksom Joas de Freitas som senast kommer från King där han var senior business performance director.
Vilka spel bolaget ska göra är än så länge hemligt, men de har redan dragit igång två projekt.
“Det ena spelet är en lite mer casual upplevelse och det andra en större mer djupgående, utan att förringa någon av speltyperna. Det skapar en intressant bredd på studion att arbeta med båda. Med det sagt så kan planerna ändras fortfarande, hela tanken med studion är att vi ska ha två starka prototyp-team där vi testar idéer och när vi tror att vi hittat guld så satsar vi”, säger Björn Johnsson.
Arbetsmiljön på spelbolag har ofta ifrågasatts, du säger ni vill bygga spelvärldens bästa arbetsplats. Vad innebär det?
“Jag har väl min personliga syn på hur man är som medarbetare och människa och vill bygga mycket på ödmjukhet, respekt och transparens. Men det viktiga för mig är också att alla i kärnteamet är med nu och får sätta vad studion ska stå för, hur vi ska arbeta och vad vi har för värderingar.”
Breakit kunde nyligen avslöja en alarmerande rapport om brister i arbetsmiljön hos spelbolaget Paradox. Där framförallt kvinnorna i bolaget påverkades.
Hur har ni resonerat kring könsfördelningen i bolaget hittills?
“Vi har och kommer att jobba för en så diversifierad setup som möjligt. Hittills har vi inte nått dit vi vill men något vi pratar om hela tiden i vårt byggande av studion. Från tidigare erfarenheter är vi alla vana och förstår vikten av att få in så många olika aspekter i form av kön, etnicitet, bakgrund, värderingar som möjligt för att skapa en så stark grupp som möjligt. Något vi förstår är avgörande för att lyckas och för oss att jobba vidare med på vår resa.
Det är Impact Challenge just nu på Breakit, ni är precis i starten av bolagbyggandet men har ni tagit med klimatarbetet på något sätt redan nu?
“Vi har inte riktigt kommit dit ännu. Men alla mer eller mindre upplysta människor idag tänker så klart på miljön som en viktig faktor.”
Hur sköter sig spelbranschen på det området?
“Jag är nog inte den som kan säga hur branschen sköter sig. Men nu för tiden är den mesta påverkan antagligen från servrarna. Det finns inte så mycket fysiska produkter längre i spelvärlden.”