Krisen i förlossningsvården fortsätter, med nyheter nästan varje dag om barnmorskor som slutar och chefer som avsäger sig sina uppdrag i protest. Problemen finns i många delar av landet men har på sistone uppmärksammats särskilt i Stockholmsregionen.
Techinvesteraren Sara Wimmercranz är en av de som är starkt kritiska. I ett inlägg på Instagram skriver hon:
“Hur kommer det sig att de yrkesmänniskor som gör mest skillnad, de vi uppskattar allra mest, de vi har våra barns liv att tacka för – bokstavligen – och som håller våra samhällen på sina axlar, är de som får minst resurser, blir minst lyssnade på och minst uppskattade av sina chefer och ledningen?”.
Sara Wimmercranz har fött tre barn och berättar i inlägget att hon är en av de som fått en förlossningsskada – eftersom barnmorskan då var någon annanstans.
“Jag vet att det inte var hennes fel, hon gjorde sitt allra bästa, men det räckte inte. Redan då för nio år sedan skrek de efter resurser”, skriver Sara Wimmercranz, som tillägger att hon idag mår bra.
När Breakit ringer upp Backing Minds medgrundare utvecklar hon sitt resonemang:
“Jag ser det som att vi medborgare har två uppgifter här. Dels handlar det om att hjälpa vårdpersonalen att få ledningen att lyssna genom att driva opinion. Sedan behöver vi också ta regionvalet på allvar. Jag tror att många behandlar det lite styvmoderligt och bara plockar en valsedel, men här behöver vi på riktigt sätta oss in i frågorna”, säger Sara Wimmercranz.
Erik Engellau-Nilsson, vd på riskkapitalbolaget Norrsken.
En annan techinvesterare som är kritisk mot förlossningsvården är Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken.
Han är själv småbarnsförälder och säger att det är svårt att förstå varför förlossningsvården inte tilldelas mer resurser.
“Jag förstår inte problemet. Det är uppenbart alla vill tillföra mer finansiering men ändå kvarstår problemen”, säger han.
Erik Engellau har som affärsängel investerat i bolaget Leia, en tjänst som följer familjer som precis fått barn med stöd under tiden efter förlossningen.
Han återkommer till det motsägelsefulla i att Sverige, trots god offentlig ekonomi och internationellt sett höga skatter, ändå ger för lite resurser till just förlossningsvården.
“Jag vill inte ställa olika delar av vården mot varandra. Men Hans Rosling brukade säga att ett bra mått på hur utvecklat ett land är, det är att titta på hur utvecklad förlossningsvården är. Det är pinsamt för en välfärdsstat som Sverige att vi misslyckas där”, säger Norrskens vd.