Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Så ska svenska Metoo-grundaren Carolin Solskär göra Techsverige mer jämställt

Techprofilen Carolin Solskär startade Metoo-demonstrationerna i Sverige under hösten 2017.
Idag kämpar hon för att locka fler kvinnor till etisk hackning.
“Det behövs mångfald för att få ett så brett skydd som möjligt”, säger hon.

Emil Widhagen

Emil Widhagen

emil@breakit.se

Reporter

De senaste åren har Carolin Solskär gjort sig ett namn i Techsverige. Bland annat har hon varit innovationschef för Isabella Löwengrips tidigare bolag Nordic Tech House, utsetts till "Årets IT-kvinna" och investerat i modebolaget Shesize.  

Under hösten 2017 blev hon känd för en större publik när hon var med och arrangerade Metoo-manifestationerna över hela landet. 

Idag är hon fortsatt aktiv som föreläsare och debattör i jämställdhetsfrågan. 

“Min vän sa att IT är framtiden”

Till en början var det dock långtifrån självklart att det skulle bli en karriär inom tech för Carolin Solskär. 

“Min karriär har varit lite som en berg- och dalbana. Mellan att jag var 14 och 23 år gammal  jobbade jag som sjökock och seglade runt i hela världen. Någonstans där fick jag en livskris och kände att jag var jättegammal, så då sa jag upp mig och började plugga dubbelt i Stockholm, både ekonomi och datasystemvetenskap”. 

Carolin Solskär berättar att det var ett oväntat råd som la grunden för hennes karriärbana. 

“Jag tänkte att det var en bra grund med det dubbla. Jag kände dock direkt att det var IT som jag ville jobba med  Det var en vän till mig som hade sagt att IT var framtiden. Jag hade haft Lunarstorm när jag var yngre där man byggde sin egen profilsida, men jag förstod inte då att inte att jag hade ett intresse för HTML och CSS”, säger hon. 

Från början var det mer en traditionell techkarriär som var planen.

“Under studietiden startade jag massor av initiativ relaterade till entreprenörskap. Men tanken jag hade då var dock att man skulle jobba på de stora techbolagen, det var då man var lyckad. Efter att jag var klar med utbildningen fick jag jobb på Microsoft. Då tänkte jag att jag ‘var klar’. Ganska snabbt insåg jag dock att jag inte inte passar speciellt bra på storbolag”, berättar Carolin Solskär.

“Etisk hackning kan konkurrera med illegal hackning”

Efter Microsoft sadlade Carolin Solskär om till en mer entreprenöriell roll igen. 

“Jag började då jobba på Nordic Tech House som innovationschef. Det var väldigt kul att jobba på litet bolag där det hela tiden hände tusen saker. Jag tyckte väldigt mycket om jobba med en person som Isabella Löwengrip och se henne ‘bakom fasaden’. Efter det tog jag en paus och började efter det på mitt nuvarande jobb Detectify som sysslar med något som kallas för etisk hackning”.

Vad är etisk hackning?

“Etisk hackning är precis som en vanlig hackning, men man gör det för att hjälpa företag, inte för att förstöra för någon. Man gör det för att man vill göra gott och tjäna pengar på det. Det är där vi på Detectify kommer in i bilden”.

Detectify är en prenumerationstjänst som hjälper företag att bevaka sina webbsystem och identifiera eventuella säkerhetshål, innan de riskerar att utnyttjas av cyberkriminella. Bolaget har ett nätverk av frilansande etiska hackare som kan rapportera in sårbarheter som de hittar i olika webbteknologier. Detectify automatiserar sårbarheterna som säkerhetstester och kör dem mot kundernas system.

Under november 2019 tog bolaget in 223 miljoner kronor, bland annat från riskkapitalbolaget Balderton Capital.

Carolin Solskärs roll på bolaget är som Community Manager. Hon ansvarar för att hitta nya hackare över hela världen och engagera de befintliga hackarna så att de rapporterar in bra saker.

“Vi har gjort på lite olika sätt för att rekrytera hackare. Till exempel har vi märkt att Twitter är väldigt användbart. Det fungerar också väldigt bra att våra hackare rekommenderar sina vänner som också hackar. Vi litar på de vi har och vet att deras rekommendationer också är duktiga personer”, berättar hon. 

Carolin Solskär tror att etisk hackning kan komma att konkurrera mer med illegal hackning i framtiden.

“Det händer inte jättesnabbt, men vi ser att allt fler organisationer ser värdet av att samarbeta med etiska hackers. Det måste bli fler möjligheter att tjäna pengar på etisk hacking, för att kunna konkurrera med illegala krafter. Även om viljan att göra internet säkrare är en viktig drivkraft för många i vårt nätverk så är många hackers i slutändan också intresserade av var de kan tjäna mest pengar. Om man får mer pengar etiskt så kommer fler göra det etiskt.”

400 hackare – endast fem är kvinnor

Carolin Solskär berättar att gruppen hackare är väldigt heterogen, med ett undantag – hackarens kön.

“Vi har människor från hela världen som hackar och allt från 18-åringar till 55-åringar. Vissa gör det på heltid och andra gör det på sidan om sin huvudsysselsättning. Det som sticker ut är att det är mycket mer män än kvinnor. Vi har ungefär 400 hackers varav fem är kvinnor. Detta är inget unikt för oss, på andra liknande plattformar ser det likadant ut.”

Vad tror du att det beror på?

“Generellt är IT-branschen väldigt mansdominerad. Jag tror att det är jättemånga kvinnor skulle kunna vara intresserade av att bli hackers men inte har fått upp ögonen för det. Man vet inte om att möjligheten finns. Vi lär oss redan när vi är små att det olika saker som tjejer och killar ska gilla. Hackning är ett väldigt tydligt exempel på något som presenteras på ett icke-könsneutralt sätt. Fler män tycker att det är kul idag men det gäller att öppna upp ögonen för fler kvinnor att se det här som en möjlig karriär”, säger hon.

Carolin Solskär menar att mångfald bland hackare skulle ge ett ännu bättre skydd för företagen.

“Illegal hackning i allmänhet är ett växande problem för företag. Det är ett faktum att vi behöver fler etiska hackers för att möta problemet. Att det är så få kvinnliga hackers innebär att också att det finns potential för fler hackers därifrån. Det behöver också finnas en mångfald i vilka som är etiska hackers för att få ett så bra skydd som möjligt. Det behövs en mångfald i hur man tänker för att få ett så brett skydd som möjligt". 

Hur ska man få fler kvinnor att bli etiska hackers? 

“Vi håller på med ett nytt initiativ för kvinnor där vi skapar något vi kallar ‘hacker school’.  Satsningen är riktad mot kvinnor med teknisk bakgrund som lär sig mer om etisk hackning för att sedan kunna fortsätta på egen hand”. 

“Påväg åt rätt håll”

Under intervjun lyfter Carolin Solskär fram flera gånger hur flera saker i samhället i stort måste förändras för att Techsverige också ska bli mer jämställt. Det är därför inte bara techbranschen och näringslivet som Carolin Solskär försöker göra mer jämställt. 

Du var ju väldigt aktiv under Metoo-hösten 2017 och är fortsatt aktiv som debattör och föreläsare idag. Har du några reflektioner om Metoo såhär i efterhand och utvecklingen som har skett efter det?

“Jag tycker att debatten den senaste tiden har vaknat lite till liv igen vilket jag tycker är bra. Till exempel har flera nya dokumentärer släppts. Jag tycker att man kan se tydliga förändringar i samhället, man kan prata mycket mer om sexuellt våld idag.  Det finns ett annat samtalsklimat där många fler håller med om grundproblemet och att det inte bara är en viss typ av kvinna som blir våldtagen och en viss typ av man som våldtar. Det är en lång väg kvar men vi är påväg åt rätt håll”, säger Carolin Solskär.

Carolin Solskär säger också att efterspelet till Metoo har fått en del negativa konsekvenser.

“Ett stort problem efter Metoo är att många av de kvinnor som vittnade om hemska saker som de har blivit utsatta för själva har blivit anmälda och dömda för förtal. Man kan självklart inte säga saker hur som helst men jag tycker fortfarande att det är fruktansvärt att de som har blivit utsatta för något allvarligt blir dömda för att de berättar om det“.

Läs mer