Privat hatar jag att lägga pussel.
Jag saknar tålamodet och tycker uppsidan är för dålig.
Yrkesmässigt är det precis tvärtom.
I princip dagligen jagar jag små pusselbitar av information som kan fogas samman till en helhetsbild. Om jag ska rannsaka mig själv så är kanske en orsak till min förtjusning för yrkesmässiga pussel att ett visst mått av fusk är tillåtet.
För som journalist har du i princip aldrig den kompletta bilden av ett skeende. Det saknas alltid någon pusselbit för att få med alla nyanser i ett händelseförlopp. Du blir aldrig helt klar som journalist. I något läge måste du bestämma dig – har jag tillräckligt mycket material för att publicera eller ska jag avstå och gå vidare i livet?
Väljer du att trycka på publiceringsknappen så blir det i vissa fall fel – och det hatar jag.
Därför var det med stigande ångest som jag läste utdragen från Alexander Pärleros intervju med entreprenören och influencer-stjärnan Bianca Ingrosso i veckan.
Det gick inte att tolka som annat än en rejäl diss och dementi av min nyhetstext som publicerades i februari. Baserat på två avgörande pusselbitar i form av en initierad källa och flera årsredovisningar slog jag där fast att Bianca Ingrosso cashat in dryga 70 miljoner kronor när hon sålde hälften av sina aktier i sminkbolaget Caia.
Men i podd-intervjun avfärdar Bianca Ingrosso helt den uppgiften:
“Äh, det var mycket mer. Den siffran har faktiskt aldrig någon gissat rätt på”.
När Alexander Pärleros fiskar vidare indikerar Bianca Ingrosso istället att hon personligen fått in runt 200 miljoner kronor på affären.
Jag fattade ingenting. Hur hade jag kunnat hamna så snett?
Ibland är det bara att bita i det sura äpplet och erkänna att man hade fel och jag var redo att pudla.
Men först ville jag ge det en chans till. Som en galning ringde jag källor och dubbelkollade bolagshandlingar. Då föll plötsligt bitarna på plats. Pusslet var färdigt – det är lite komplicerat men så här ligger det till:
I början av juli 2020 gick riskkapitalbolaget Verdane in som majoritetsägare i Caia. I det läget sålde Bianca Ingrosso hälften av sina aktier vilket då motsvarade knappt 15 procent i bolaget. Enligt källan värderades hela Caia då till 505 miljoner kronor – Bianca Ingrosso kunde då alltså casha in drygt 70 miljoner kronor.
Men det skulle komma mera. Caia är ett snabbväxande och höglönsamt bolag som i det skedet när Verdane kom in var helt obelånat. Dessutom fanns det en inte obetydlig kassa i bolaget som byggdes på månad efter månad. I början av det här året var det dags för Bianca Ingrosso och de andra Caia-ägarna att utnyttja dessa två möjligheter. Till att börja med finansierade man upp bolaget med nästan 150 miljoner kronor och i nästa skede delade man ut dessa pengar plus en stor del av kassan till aktieägarna. Enligt min källa gjordes en extra utdelning på runt 225 miljoner kronor nu i våras. Det innebar ytterligare drygt 30 miljoner kronor in på Bianca Ingrossos bankkonto.
Summa summarum har Bianca Ingrosso så här långt cashat in drygt 100 miljoner kronor på affären. Dessutom äger hon fortfarande 15 procent av ett bolag som i en noterad miljö säkert skulle vara värderat till minst 2 miljarder kronor. Det är pengar det med, som vi brukar säga här på redaktionen.
Trevlig helg!
PS. Jag utgår från att du redan lyssnat på senaste avsnittet av vår podd (ute sedan i morse). Då har du redan hört oss snacka om Luftslott, Einár, mäklarbråk och en börs vd:s smått skamliga förslag. Annars kan du göra det nu via denna länk.