Sök ikon

Annonssamarbete med SJ

Efter Corona – så reser vi med jobbet (och lever mer klimatsmart)

Trenden med tåg för affärsresan växlar upp när vi börjar resa igen efter pandemin, inte minst tack vare företagens jakt på kapade kostnader – och effektiv tidsanvändning.

2019 blev SJs bästa år någonsin, där affärsresandet ökade med 13 procent och trenden fortsatte stadigt uppåt även under januari och februari 2020, innan pandemin slog till bromsen för allt. Det påtvingade stillaståendet fick många att reflektera kring resande och ta fram nya strategier för framtiden:

”Slutsatsen många har landat i är att det affärskritiska resandet kommer att finnas kvar – men omformuleras. Vi behöver fortfarande träffas fysiskt för att bygga relationer, men när vi reser ska tiden kunna användas effektivt”, säger Daniel Lerner, chef för företagsförsäljning och affärsresebyråer på SJ.

Vill du bli företagskund hos SJ? Läs mer här!

Ny trend efter pandemin

Daniel konstaterar att många stora företag går i bräschen för tydligare riktlinjer kring resande. Där det tidigare kunde stå en vag formulering om att helst undvika flyg, kommer nu raka besked om att inom en viss sträcka är det tåg som gäller.

”Det är en logisk utveckling, för hållbart resande handlar också om att vara ekonomisk med tiden. Jag skulle säga att begreppet effektivt resande är under förvandling, där en två timmars flygresa, med två timmars transfer för två timmars möte i en annan stad, ställs mot att du med tåg reser från en stadskärna till en annan, och på vägen kan använda restiden till att jobba effektivt eller vila.”

Vässat affärserbjudande

Det är i spåren av den här trenden som allt fler affärsresenärer har upptäckt fördelarna med att förlägga flera möten till samma resmål och att även stanna lite längre på varje destination, säger Daniel: 

”Många affärsresenärer reser gärna nattåg i 1:a klass, med egen kupé med både toalett och dusch, och mat på tåget. Vi har dessutom avtal med flera hotell, vilket gör att den som rullar in utvilad med Stockholmståget till Malmö klockan sju på morgonen kan välja att äta frukost vid deras buffé och få en lugn stund innan dagens möten. Och sedan kan hemresan användas för att till exempel skriva offerter och svara på mejl.”

SJ har använt pandemin till att fortsätta vässa sitt affärsresenärserbjudande, bland annat genom att restaurera lounger och lansera ett nytt koncept: 2:a klass lugn – där du får affärsresefördelarna med lugnet från 1:a klass, men till ett billigare pris. 

Dessutom storsatsar SJ på X2000. Den första totalrenoverade vagnen rullas ut redan i november, därefter fortsätter alla fordon att få ny teknik, ny inredning och upprustning som ökar tillförlitligheten i svenska förhållanden. SJ fortsätter även sitt nära samarbete med landets teleoperatörer och upphandlar radiotransparenta fönster med syftet att ytterligare underlätta telefonsamtal – allt för att det ska vara enkelt att arbeta på resan.

Vill du bli företagskund hos SJ? Läs mer här!

Jakten på hållbart resande

”Utöver att granska kostnaden för arbetstiden måste vi analysera vad resan kostar klimatet. Ta en resa mellan Stockholm och Malmö: med flyg blir utsläppet 44,3 kg koldioxid för en person enkel resa, med en person i bilen blir  det 57 kg och med tåg 1,4 gram”, säger Daniel och fortsätter:

”Vi på SJ kan hjälpa dig att få en tydlig bild av vad ni kan spara i form av miljö, resekostnader och användbar arbetstid. Jakten på ett mer tidseffektivt och hållbart resande har bara börjat!”

Vilken påverkan har era företagsresor på er ekonomi, effektivitet och klimatet? Testa här och se hur ett ändrat resande gör er bättre.

Tips!
Visste du att många företag och organisationer använder SJs rapporter i sina hållbarhetsredovisningar?
För mer information kan du börja läsa på sj.se/klimatsmart

Läs mer