I somras rapporterade Breakit ett par gånger om fintechbolaget och e-handelspartnern Junis framfart och snabba kundanskaffning. Vi konstaterade då att bolaget tillhör den absoluta toppen i Sverige vad gäller mest finansiering på kortast tid efter grundandet.
Nu, ett par månader efter bolaget tagit in 185 miljoner kronor, visar det sig att Juni tagit in ännu mer pengar för att öka takten ytterligare.
Via det som de inblandade parterna har valt att kalla en utökning av A-rundan tar bolaget in ytterligare 52 miljoner dollar, eller drygt 450 miljoner kronor. Den senaste rundan, eller “utökningen”, leddes av EQT Ventures.
"Snabbast växande"
“Juni är det snabbast växande fintech-bolaget som vi har sett. Företaget har en imponerande genomsnittlig veckotillväxt på 80 procent på bara fem månader och vi hör bra saker från digitala entreprenörer. Vi är verkligen nöjda med att få jobba med Juni på att ta fram en ny typ av kreditprodukt för marknaden, som utmanar de traditionella aktörerna”, säger Ted Persson som är partner på EQT Ventures.
EQT läggs till i en ägarlista som redan innehåller flera kända namn: riskkapitalbolaget Cherry där Spotifyveteranen Sophia Bendz är partner, Klarna-grundaren Victor Jacobsson, Nakd-grudaren Jarno Vanhatapio och Izettles tidigare kommunikationschef Johan Bendz. I sommarens runda deltog brittiska Felix Capital som har den före detta Metro- och Kinnevik-direktören Pelle Törnberg bland sina rådgivare (dock oklart om han varit iblandad i Juni-investeringen).
Juni grundades i just juni för lite mer än ett år sedan. Basen ligger i Göteborg och grundarna är tre till antalet: Samir El-Sabini (nu vd), Jonathan Sanders (operativ chef) och Anders Orsedal (teknisk chef).
Anställningar en masse
Junis övergripande affärsidé är att göra det enklare att driva och sköta ett e-handelsbolag. Bland bolagets första tjänster fanns en digital “dashboard”, en sorts översiktsbild, som ger e-handlarna en sammanfattande ögonblicksbild av bolagets finansiella flöden.
Medgrundaren Samir El-Sabini har själv varit med och startat två e-handelsbolag och har tidigare berättat för Breakit hur krångligt och ineffektivt han upplevde att det var att sköta allt finansiellt runt bolagen. Det kunde vara alltifrån att hantera olika betalningslösningar till att sammanställa kvitton och få tillgång till pengarna från transaktionerna i rimlig tid.
Det nya kapitalet ska nu användas till att trefaldiga antalet anställda, bredda produkten samt lansera det bolaget kallar en fullt integrerad kreditprodukt.
“Juni kommer att skala bolaget för att möta behovet och påbörjar därmed global rekrytering av topptalanger till kreditteamet, med en plan på att totalt anställa 120 medarbetare under de kommande tolv månaderna”, heter det i ett pressmeddelande från EQT på torsdagen.
Enligt uppgifter till Breakit har anställningsprognoserna nyligen skrivits upp och Juni, som idag har 75 anställda, siktar på att vara 225 medarbetare inom tolv månader.
Junis kunder kommer snart få tillgång till det bolaget kallar en “korttidskredit”. Tjänsten, som först ska lanseras på den brittiska marknaden, ska byggas in-house, alltså av Juni självt.
“Vi är trots allt internetentreprenörer vi också – och innan vi grundade Juni var vi i deras skor! Det innebär att vi förstår utmaningarna och de affärsmässiga behoven på ett sätt som traditionella banker inte gör”, säger Junis vd Samir El-Sabini.
Rekordsnabbt och rekordstort
I den kapitalrunda som genomfördes i somras värderades Juni till cirka 760 miljoner kronor, en ökningen från 77 miljoner i bolagets första finansieringsomgång hösten 2020. Breakit har ännu ingen uppgift om värderingen i den senaste kapitalrundan.
Däremot står det klart att det unga Juni på mindre än tolv månader tagit in 76 miljoner dollar, eller lite mer än 660 miljoner kronor, vilket så vitt Breakit känner till är någon form av rekord för ett svenskt, nystartat bolag. Möjligen kan Voi mäta sig med Juni på denna punkt. Sparkcykelbolaget tog in 500 miljoner kronor bara fem månader efter bolaget startades.