Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Finansinspektionen återkallar tillstånd för Fundlers bundsförvant

Anna-Lena Wretman, vd på Fundler. Foto: Press/Faksimil/Montage
Anna-Lena Wretman, vd på Fundler. Foto: Press/Faksimil/Montage

FI har dragit tillbaka tillståndet för Nord som är robotrådgivaren och fintechbolaget Fundlers centrala samarbetspartner.

“Det är naturligtvis jättetråkigt för oss”, säger Fundlers vd Anna-Lena Wretman som inte kan säga när bolaget kan ha en reservlösning på plats.

Bara några timmar efter Breakits intervju möts man som kund av beskedet att man inte kan göra några insättningar.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

På onsdagsmorgonen kom beskedet: Finansinspektionen drar tillbaka tillståndet för Nord Fondkommission med omedelbar verkan. Nord får därmed inte hantera värdepapper eller liknande, eller som det heter i beslutet, bolaget “ska upphöra med all tillståndspliktig verksamhet”. Beslutet kommer efter att sajten Realtid i flera artiklar granskat Nords verksamhet och myndigheten kritiserar bland annat på sättet Nord har sålt företagsobligationer till privatpersoner. 

Beslutet är en kalldusch för robotrådgivaren Fundler som är ett så kallat anknutet ombud till Nord Fondkommission. Det innebär bland annat att Fundler har vidarebefordrat de order på fondandelar som kunderna har lagt till just Nord Fondkommission. 

Ska leta alternativ

Nord Fondkommission är så central för Fundlers verksamhet att när man bli kund hos robotrådgivaren så får man en särskild bilaga med presentation av Nord Fondkommission.  

“Det här ska avvecklas under ordnade former från Nords sida. Våra kunders pengar är inte påverkade utan vi ser att vår verksamhet kommer att fortsätta som vanligt, men att vi naturligtvis tittar på de alternativ som kan finnas för att kunna bedriva vår verksamhet framöver”, säger Fundlers vd Anna-Lena Wretman till Breakit och hon betonar att bolagets kunders pengar inte ligger hos Nord och att tillgångarna dessutom skyddas av den statliga insättningsgarantin. 

Hon kan inte säga hur lång tid det kommer att ta för Fundler att få andra lösningar på plats, som kan ersätta Nord Fondkommissions roll i Funders verksamhet. 

Hur stor är risken att Fundlers verksamhet blir hängande, alltså under perioden från Nord är avvecklat tills ni har hittat ett alternativ? 

“Vi bedömer den risken som ganska liten. Vi bedömer att de alternativ vi har att tillgå, de kommer att hjälpa oss att hantera vår verksamhet på både kort och lång sikt. Det är klart att detta är en stor händelse för oss som är anknutet ombud, men vi ser att vi har stora möjligheter att bedriva vår verksamhet, både på kort och lång sikt”, säger Fundlers vd. 

Men kan jag idag bli helt ny kund hos Fundler och sätta in pengar i de fonder ni har att välja på?

“Det är vår bild. Vår verksamhet fortsätter precis som vanligt under den här perioden när Nord avvecklar sin verksamhet”.

Men FI har ju dragit in Nords tillstånd med omedelbar verkan. Om jag blir kund hos er och sätter in pengar för att investera i en fond, så måste ni väl gå via Nord? 

“Vår uppfattning är att vår verksamhet kommer att fortsätta precis som vanligt. Den information vi har är att vi kan bedriva vår verksamhet precis som tidigare”, svarar Anna-Lena Wretman. 

Inget svar från kundtjänst

I bristen på raka besked från Fundlers vd har Breakit ställt samma fråga i Fundlers kundtjänstchat under onsdagsförmiddagen, men inte fått något svar. 

Men bara några timmar efter intervjun möts man som inloggad kund av beskedet att man inte kan göra några insättningar.

Finansinspektionens kritik mot Nord Fondkommission är hård. Utöver att myndigheten underkänner bolagets försäljningsmetoder avseende företagsobligationer har Nord, enligt FI, stora brister i den interna styrningen och kontrollen. 

“Bolaget har drivit en stor del av sin verksamhet genom anknutna ombud. Varken bolagets organisation, styrning och kontroll eller funktion för regelefterlevnad har varit anpassade efter detta”, skriver FI i sitt beslut.

Att FI drar tillbaka ett tillstånd är ganska ovanligt – säger inte det något om ert omdöme att ni har ett samarbetat med just det bolaget? 

“När vi gjorde valet av Nord så valde vi mellan flera olika alternativ. Det är naturligtvis jättetråkigt för oss nu. För oss är det viktigt att vår verksamhet och våra kunders pengar är skyddade, vilket de är. Men att vi står här idag, är naturligtvis väldigt tråkigt. Vi ska hitta ett sätt att lösa det här på ett bra sätt framåt”, svarar Fundlers vd Anna-Lena Wretman.

Ville öka takten 

Fundler grundades för sex år sedan. Våren 2019 tog bolaget in 20 miljoner och budskapet då var att bolaget skulle “öka takten”. Men omsättningen växte bara med några tusen kronor under 2020 och den summerades till cirka 375.000 kronor. Rörelseförlusten ökade samtidigt till 29 miljoner kronor (-21)

Föll 2020 ut enligt era förväntningar? 

“Den plan vi har för bolaget ligger fast och vi exekverar på den”, svarar Fundlers vd.  

Det var väl inte ett svar på frågan. Föll 2020 ut enligt era förväntningar?

“Den vi plan som ligger för Fundler, den exekverar vi på helt enkelt”.

Omfattade planen att omsätta runt cirka 375.000 kronor under 2020? 

“Den plan vi har för bolaget, och den vi bygger bolaget efter, den exekverar vi på”, svarar Anna-Lena Wretman. 

Fundler, som konkurrerar med exempelvis Opti och Lysa, hette tidigare Primepilot. Bland de personer som investerat i bolaget hittas den tidigare näringsministern och före detta talmannen Per Westerberg, den tidigare Nordnetchefen Håkan Nyberg och den tidigare Carnegiechefen Thomas Eriksson som nu är ordförande i Fundlers styrelse.  

Läs mer