Sök ikon

Nya uppgifter om den ruttna kulturen på Paradox

Fredrik Wester, storägare och vd, och Ebba Ljungerud, före detta vd på Paradox. Foto: Press.

Nu kommer nya uppgifter om arbetsmiljön och kulturen på spelbolaget Paradox.

Bolaget anställde 2017 en chef trots vetskap om att denne gjort sexuella närmanden på den tidigare arbetsplatsen, skriver SvD Näringsliv på måndagen.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

I början september avslöjade Breakit att många anställda på det svenska spelutvecklingsbolaget Paradox anser att det finns stora arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen. Särskilt kvinnliga medarbetare ska ha upplevt kränkande behandling. 

Kort efter avslöjandet gick bolagets vd och storägare Fredrik Wester ut och erkände att han uppträtt "olämpligt" mot en kvinnlig anställd på en konferens i början av 2018.

Nu kommer fler uppgifter om kulturen på Paradox. Svenska Dagbladet Näringsliv skriver på måndagen att Paradox under 2017 anställde en högt uppsatt chef – trots att det var känt att denne hade utsatt kvinnor på ett annat spelföretag för ovälkomna närmanden och trakasserier. 

“Han hade för mycket fysisk kontakt med oss kvinnliga medarbetare. En hand på svanken eller väldigt närgångna kramar, där han borrade in ansiktet i halsen på en. Vi var flera tjejer som pratade om det”, vittnar en kvinna som blev utsatt på bolaget före chefens tid på Paradox. 

Gick till domstol – men Paradox anställde

Trakasserierna fortsatte och kvinnan kände slutligen att hon inte hade någon annan utväg annan än att säga upp sig. Fallet gick senare till domstol och det berörda spelbolaget löste tvisten genom att betala 270.000 kronor till kvinnan. Lite mer än sex månader senare anställdes den misstänkte förövaren av Paradox där han även fick plats i ledningsgruppen. Den aktuella mannen lämnade Paradox i augusti i år. 

Paradox presskontakt Marcus Hallberg svarar på SvD:s frågor via mejl och skriver då att chefen varit öppen och samarbetsvillig om sin bakgrund under anställningsprocessen, och de ”bedömde och litade på att det inte förelåg några arbetsmiljöproblem”.

”När anställningen kommunicerades internt lyftes tidigare historik. I samband med det var personen transparent och erbjöd anställda möjligheten att ställa frågor”, skriver Marcus Hallberg till SvD.

Tystnadskultur 

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med flera anställda på Paradox och många vittnar anonymt om bristande jämställdhet, trakasserier och tystnadskultur. Ett exempel på det senare var, enligt en anställd, när en kvinnlig medarbetare via den interna kommunikationsplattformen Slack ifrågasatte ledningens agerande i ett personalärende. 

“Direkt efter det gick hon på ett möte. En högt uppsatt chef gick in på mötet, drog bokstavligen ut henne därifrån, och sade att hon måste radera det hon skrivit”, säger vittnet och berättar vidare att chefen ska ha följt kvinnan till hennes skrivbord och stannat kvar tills hon raderade inlägget.

Breakit har länge försökt få Paradox vd Fredrik Wester att ställa upp på en intervju, men han har konsekvent nekat. Svenska Dagbladet har fått samma svar och ingen annan företrädare på bolaget vill låta sig intervjuas av tidningen. Paradox upprepar att det har anlitat en extern part som ska göra en undersökning av arbetsmiljön.

Läs mer