Sök ikon

"Gamla" Draknästet-drakarna om sina bästa (och sämsta) investeringar genom programmet

Före detta drakarna Douglas Roos, Richard Båge, Susanna Falkengren, Sven Hagströmer och Mats Gabrielsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blev succé för senaste säsongen av Draknästet. Men är programmet verkligen ett framgångsrecept för bolag som står i startgroparna?

Breakit har pratat med drakarna från de första säsongerna – och hur det egentligen har gått för bolagen som då fick in kapital.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Pengaregn och hoppfulla entreprenörer. 

Det var många glada miner i rutan under årets säsong av SVT:s Draknästet. Hur framtiden ser ut för företagen som tog emot kapital återstår att se. Men hur har det gått för bolagen som var med i de första säsongerna?

Mats Gabrielsson medverkade som drake i programmet under den allra första och andra säsongen, som sändes i SVT åren 2009 samt 2010. Totalt, inklusive samtliga följdinvesteringar, gick Gabrielsson in med omkring 15 miljoner kronor fördelat på cirka 10 bolag. Men alla företag som fick finansiären på fall höll efter ett tag inte längre måttet. 

”Hälften av bolagen fungerade inte efter ett tag – de levde inte upp till vad som sagts under inspelningen. Så då gick jag ur direkt”, säger Mats Gabrielsson och fortsätter:

”En del av bolagen var skojerier”, säger han, utan att vilja berätta vilka affärsidéer han syftar på. 

Men det fanns så klart några pitchar och entreprenörer som skulle komma att växa till något alldeles särskilt, berättar han. Det bolaget som har lyckats absolut bäst är Exoneural Network AB, som tidigare gick under epiteten Inerventions AB, som uppfunnit en medicinsk dräkt som förbättrar motoriken hos personer med medfödda funktionshinder. 

”Det är ett av de mest fantastiska projekten jag har varit med i”, säger Mats Gabrielsson. 


Mats Gabrielsson

Gabrielsson, tillsammans med tre andra av drakarna som gick in i bolaget, fortsatte som delägare under tio års tid. I årsskiftet mellan 2020 och 2021 såldes bolaget till en ny ägare – och prislappen landade på omkring 750 miljoner kronor. Vid ägarbytet gjorde Gabrielsson sin sorti och sålde sitt innehav som motsvarade drygt 10 procent av bolaget.

Exoneural Network blev uppenbarligen en framgångsrik investering, och drakarna som trodde på affärsidén slog huvudet på spiken. Men Gabrielsson understryker att det inte tillhör det vanliga när en entreprenör som står i startgroparna ber om kapital. 

”Om du investerar i 50 olika bolag, så kommer du att förlora pengar i 45 av dem. I tre av dessa bolag kommer du att få tillbaka din pengar, men inte tjäna något mer. I ett av dessa 50 bolag får du tillbaka två till tre gånger pengarna du har investerat och i ett av bolagen får du en avkastning som är mycket mer än så.”

Ännu en drakinvetsering på gång

Även Richard Båge, grundare och vd för digitala mediebolaget Caybon,  medverkade som finansiär i Draknästet under den första och andra säsongen av programmet. 

”Inspelningen 2008 var precis när Lehman-kraschen inträffade, och då var det milt sagt ett annat investeringsklimat än när årets säsong av Draknästet spelades in,” säger Richard Båge och fortsätter:

”Varje krona kändes extremt viktig då. Ingen visste var världsekonomin skulle ta vägen.”


Richard Båge

Totalt investerade Båge mellan fem till sex miljoner kronor när han medverkade i de två säsongerna. Investeringarna gick till en handfull bolag. Och det står klart vilken den bästa investeringen var. 

”Storytel. Jag tror inte att någon i programformatet Dragons den, det vill säga i det tv-formatet någonstans i världen, har slagit den investeringen. Då värderades bolaget till 8 miljoner kronor, och jag gick in med en miljon genom programmet. Men sen har jag gått in i flera omgångar tillsammans med Daniel Soussan och Rustan Panday med ytterligare ett par miljoner kronor.”

”Men jag har en till drakinvestering som lurar i vassen”, säger han. 

Han pratar om bolaget som numera går under epitetet Lexly, som är en digital plattform för juridiska tjänster. I dagsläget används plattformen av de flesta bankerna i Norden, berättar Båge. Enligt Båges utsago gick han in med två miljoner kronor i bolaget under programmet, och drak-kollegan Sven Hagströmer matchade beloppet. 

Sedan dess har bolaget, dels med de två drakarnas hjälp, rest 300 miljoner kronor i riskkapital, enligt Båge. I dagsläget har han ett innehav i motsvarande 5 procent av bolaget. 

”Det är en raket som är på uppgång.”

Inget av bolagen Båge investerade i genom programmet har gått i konkurs. De har däremot inte blivit i närheten lika framgångsrika än de ovan nämnda företagen.

En nödvändig kombination

Men vad är det då som får vissa bolag att bli vad Båge kallar för “raketer”? Det är så klart mängder av faktorer som spelar in, men enligt Båge finns det en kombination som högst sannolikt ger en affärsidé vind i seglen: 

“Tur, tajming och talang. Den kombinationen är nödvändig, annars blir det svårt”, säger Båge.


Douglas Roos. 

Douglas Roos, som bland annat står bakom investmentbolaget Vo2 och nyhetssajten Nyheter24, har också varit drake i programmet och medverkade i den andra säsongen. Han investerade cirka två till tre miljoner kronor genom Draknästet.

“Därefter gjordes lite emissioner här och där i några av bolagen så det blev lite mer”, skriver Roos i ett mejl till Breakit. 

Har du dragit dig ur något bolag? 

“Ja, jag drog mig ur ett bolag direkt. En kille som hade en bra idé kring IKEAs Billy bokhyllor, men när jag träffade honom efter programmet visade det sig att mycket av det han lovat i programmet inte stämde. Så jag drog mig ur direkt. Förutom detta bolag så gick jag in i tre bolag och dessa drev vi under många år”, skriver Roos. 

Svingar mot årets drakar

Ingen av de ovannämnda finansiärerna medverkade i årets säsong. Men Mats Gabrielsson är väldigt kritisk. Han tycker att drakarna i årets upplaga av Draknästet varit för ”snälla”, dels med pengar och dels med “sanningar som bör sägas till entreprenörerna”. 

”Felet, tycker jag, är att drakarna som har varit med den här säsongen är för snälla mot många av entreprenörerna. De måste vara tuffare och ställa mera krav på bolagen som de investerar i, för sådan är verkligheten”, säger han och fortsätter: 

”Hade de entreprenörerna som de väljer att investera inte medverkat i programmet utan i stället gått till drakarnas kontor och knackat på, hade de nog inte varit lika snälla. Men man vill inte framstå som en haj i tv, för det är inte enligt den svenska modellen och kynnet”, säger Mats Gabrielsson.

Breakit har sökt Gunilla von Platen som också deltagit som finansiär i Draknästet. Hon avböjde dock att kommentera med hänvisning till att hon är upptagen med inspelningen av tv-programmet "The Apprentice".

Läs mer