Svenska staten vill göra det enklare för startups att ta in kapital. I en gemensam satsning från Business Sweden, Svenska Institutet, Tillväxtverket och Vinnova lanseras nu en plattform som ska “effektivisera kontakten mellan bolag och investerare”.
Det handlar konkret om en databas kallad Sweden Tech Ecosystem som har utvecklats under året och som nu lanseras. Databasen är öppen och ska tillhandahålla data om bolagen (som både samlas in automatiskt och kan uppdateras av bolagen själva) i form av investeringar, värderingar och annat. Den ska också fungera som ett nätverk för bland annat entreprenörer, investerare, inkubatorer och jobbsökande.
Dessutom ska plattformen även innehålla en investeringskarta som visar vilka branscher där mest riskkapital investeras för stunden.
Enligt Lisa Nordlund, kommunikationschef Tillväxtverkets program Startup Sweden, har projektet en budget på 500.000 om året och plattformen (som skapats av den privata aktören Dealroom) är upphandlad för tre år.
"Vi kommer löpande utvärdera nyttan, förbättra kvalitén, och se om den därefter ska förlängas", skriver hon till Breakit.
Genom plattformen blir svenska bolag också anslutna till liknande nätverk av plattformar som redan finns i Frankrike, Storbritannien, Berlin och Amsterdam.
“Sweden Tech Ecosystem visar på bredden av svensk innovation inom vårt land. Svenska startups och techföretag är en viktig och växande sektor i Sverige. Genom att regeringen nu får tillgång till bättre data kring hur dessa företag utvecklas samt var de finns kommer vi ges bättre förutsättningar att stötta sektorn genom policyinsatser”, säger näringsminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.
Nora Bavey är general partner på riskkapitalbolaget Unconventional Ventures. Hon säger att nätverk är något som många saknar och behöver.
“Jag är otroligt glad över att se detta lanseras då vi vet att just data, information och nätverk är de stora hindren för många entreprenörer att komma vidare. Det ska inte spela roll vart i landet du befinner dig eller vilka nätverk du har tillgång till. Genom plattformen skapas transparens som möjliggör för fler entreprenörer att med rätt stöd bygga vidare på de innovationer som vi behöver mer av i vårt samhälle”, kommenterar Nora Bavey, General Partner pa Unconventional Ventures.
Det finns samtidigt flera privata aktörer som har bygger eller har försökt bygga databaser över svenska startup-bolag. Svenska Holdings och Eivora är två exempel som tillhandahåller data över ägare och investeringar. Även Dagens Industri har tidigare gjort en liknande satsning med Nordic Tech List.
Även Breakit gjorde en gång i tiden ett försök – men det slutade inte speciellt bra.