Sök ikon

Byon8:s smarta nätläkare ska ge fler tillgång till vård i Afrika

Josef Murad och Vivien Wamalwa och Mandela Kibiriti Diagnostic.

Nätläkaren Byon8, som vill förbättra vården i Afrika, fyller på kassan för att skala upp.

“En förutsättning är att det finns mobiltelefonnät, mobila betalningar och smartphones”, säger medgrundaren Josef Murad.


Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Miljarder människor världen över saknar idag tillgång till grundläggande vård. Här har digitala och skalbara lösningar en viktig roll att spela för att förändra situationen. 

Svenska Byon8 är ett av de bolag som arbetar för att göra vården mer tillgänglig för dem som behöver den mest. De har skapat en AI-baserad plattform som hämtar in och analyserar patientdata för att skapa diagnosunderlag. 

Plattformen lutar sig mot två ben där den ena delen består av en kostnadsfri version där användaren kan fylla i symptom för att bättre förstå vad som orsakar problemet, det vill säga få råd av AI:n. Den andra delen, som användarna betalar för, är den där de kan boka möten med läkare genom video eller chatt.

Det hela funkar kort och gott mer eller mindre som en nätläkare, och på så sätt kan patienter få tillgång till bra vård även om kompetensen inte finns tillgänglig i form av fysiska läkare. 

Bolaget grundades under 2015 av Josef Murad, Matias Murad och Toma Murad. De backas av investerare som Fredrik Olofsson, grundare av fintech-bolaget Steven, samt ett antal privata aktörer. 

Gasar med nya miljoner 

Byon8 satsar mot den afrikanska marknaden, inledningsvis med fokus på Kenya, och har nyligen fyllt på kassan för att kunna gasa. 

Bolaget har tagit in 1,5 miljoner dollar, motsvarande runt 12 miljoner kronor, i en kapitalrunda som leddes av danska People Ventures. Den tidigare ägaren Jellyfish Invest satsar också och bland de nya ägarna finns danska T&W Holding. 

Josef Murad berättar att det råder stor brist på läkare i Kenya jämfört med i Sverige. För att sätta det i perspektiv går det runt 250 invånare på en läkare i Sverige, och 10.000 invånare på en läkare i Kenya.

”Vården når inte fullt ut till patienterna och den vård som är lättillgänglig är vanligtvis privat och dyr. Inom den offentliga vården får du ofta vänta i dagar”, säger Josef Murad.

Trots det går tusentals läkare arbetslösa då den offentliga vården inte kan finansiera fler tjänster. 

Tusentals månatliga användare 

Josef Murad ser kapitaltillskottet som ett tydligt erkännande av att bolaget är på rätt väg och pengarna ska användas till att driva tillväxt på växande marknader, med start i Kenya.

”Vi har varit aktiva i Kenya sedan slutat av 2020 och under den tiden har vi blivit ledande med runt 23.000 månatliga användare och ett par 100.000 nedladdningar”. 

Byon8 har ingen omsättning att tala om ännu och redovisar ett minusresultat på 3,4 miljoner kronor under 2020. 

Josef Murad uppger att bolaget växer kraftigt i år, men delar inga färska siffror. Nu är planen att fortsätta skala upp i Kenya och sedan utöka tjänsten till andra afrikanska länder.  

”Vi satsar på marknader som har en liknande infrastruktur, exempelvis Sydafrika, Ghana och Etiopien. En förutsättning är att det finns mobiltelefonnät, mobila betalningar och smartphones”.  

 

Läs mer