Klarna bli allt större och därmed avdelar den svenska Finansinspektionen, FI, allt mer av sina resurser till att granska och övervaka den svenska stjärnan på den globala fintech-himlen. Klarna tillhör nu kategori 2 i Finansinspektionens tillsyn, vilket är den näst viktigaste kategorin. Det uppmärksammas i en intervju med Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen som Dagens Industri har gjort.
I intervjun väcker Di frågan om det är ett problem för FI att Klarna i nuvarande läge är beroende av nyemissionerna eftersom kreditförlusterna är större än vad rörelsevinsten kan absorbera. Kapitalbasen eroderas därmed vilket kan ställas mot att en bank ”skall drivas på ett sådant sätt att institutets förmåga att fullgöra sina förpliktelser inte äventyras”, enligt lagtexten.
“Nu är Klarna ett kategori 2-bolag, så vi kommer göra kapitalprövning oftare och just den där frågan kommer självklart komma upp i de beslut vi har framför oss – är den här risknivån förenlig med de kapitalkrav som ligger på banken?”, säger Finansinspektionens generaldirektör till Di och han förnekar att Klarna, som numera är Sveriges högst värderade bank, får någon specialbehandling av myndigheten.
Frågorna till FI ställs mot bakgrund av det tyska fintech- och skandalbolaget Wirecard som av bland andra Financial Times avslöjades som ett stort blufföretag. De tyska finansmyndigheterna har fått kraftig kritik för sina hantering, eller icke-hantering, av Wirecard.
I intervjun får Erik Thedéen även frågan om det är ett problem att en svensk bank är beroende av nyemissioner.
“Det är mycket riktigt, som du säger, väldigt speciellt med den här banken jämfört med andra banker och det är självklart att det måste vägas in i ett sådant beslut och en sådan diskussion”, svarar han.