Sök ikon

Breakit mot nytt rekordår – omsättningen lyfter 50 procent (nästan)

Camilla Bergman, vd på Breakit. Foto: Daniel Ivarsson

Äntligen får vi bjuda er alla på en riktig skrytartikel – Breakits vd Camilla Bergman avslöjar allt.

Breakit

Breakit

nyheter@breakit.se

Det känns faktiskt inte mer än rätt.

Efter att vi på Breakit år ut och år in riktigt gottat oss i negativa rubriker (kolla bara här, här och här!) om vår egen verksamhet är det nu äntligen dags. 

Vi ska bjuda er på en riktig skrytartikel.

Dessutom har vi faktiskt full journalistisk täckning för att skryta. Se här bara:

  • Trots att nästan 10 miljoner kronor gick upp i rök när vi tvingades stänga ner alla våra fysiska event så vände Breakit till vinst 2020. Resultatet gick från minus 2 miljoner kronor till plus 1 miljoner kronor. Och då har vi ändå räknat bort statens pandemibidrag på i runda slängar 2 miljoner kronor (vi tackar och bugar djupt!).
  • Vi har fått en urstark start på 2021 och går nu mot ett nytt rekordår. Inget är naturligtvis klart innan det är klart men just nu pekar prognosen mot ett försäljningslyft på nästan 50 procent. Omsättningen 2020 blev knappt 22 miljoner kronor – nu är prognosen minst 30 miljoner kronor. Och resultatet för 2021 kommer att bli ännu bättre jämfört med 2020.

Det är så klart ett gediget lagarbete som ligger bakom dessa starka siffror men en dag som denna känns det ändå rimligt att låta vår vd Camilla Bergman kommentera rekordsiffrorna. 

Camilla, vad är hemligheten?

“Dels har vi Sveriges bästa team som är så drivna, taggade och verkligen briljerat under det här året. Dels handlar det om att växa de intäktsben vi har, till exempel vår prenumerationstjänst vi hade lanserat precis innan pandemin, men samtidigt lansera nya. Vi tappade stort både på event och när annonsmarknaden stannade av förra våren, men kunde skapa nya pengar genom till exempel digitala kurser.”

Just nu har vi 11 miljoner kronor i kassan och det ryktas om att en av grundarna (Stefan Lundell) är väldigt sugen på en fet utdelning – vad är ditt besked?

“Att det kan han glömma (haha!). Pengarna stannar i bolaget, eller så investerar vi dem om möjligheten uppstår. Men just nu har vi en lönsam tillväxt och behöver inte de pengarna för att uppnå våra mål.

Breakit rekryterar för fullt – hur många ska vi egentligen bli?

“Vi är 14 personer idag men nu är planen att växa antalet anställda till 20 personer innan året är slut. Det rör sig om rekryteringar både till redaktionen och den kommersiella sidan. För oss är det här en jättesatsning”. 

Breakit tjänar främst pengar på annonser och partnerskap. 75 procent av intäkter kommer från det. Utöver det kommer 10 procent från prenumerationer, 10 procent från eventbiljetter och kurser och ytterligare 5 procent från lite annat smått och gott.

“I år kommer fördelningen att se lite annorlunda ut då prenumerationerna fördubblats. Vi räknar också med att kunna hålla fysiska event i höst, samtidigt som vi fortsätter att växa på digitala kurser”, säger Camilla Bergman.

Till 2023 är målet att omsättningen ska ha ökat till 50 miljoner kronor. 

“Jag tror mycket på att växa hållbart och rejält, med nöjda kunder och en stark och positiv företagskultur. Då blir man en vinnare i längden. Jag ser så många exempel här på Breakit där bolag ska växa i rekordfart, anställer fel och bränner alldeles för mycket pengar. Ibland lyckas det förstås men i många fall inte”, säger Camilla Bergman.

Samtidigt vill hon nyansera framgångarna även för Breakit.

“Jag har personligen svårt för artiklar där det bara lyfts fram hur bra allt går och hur mycket man gasar. Sanningen är ju att det ligger blod, svett och tårar bakom varje krona. Det är dagligen problem med högt och lågt, människor som slutar, jobbiga känslor – ja allt sådant som kommer med att driva företag."

Läs mer