Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Adam Wyden ligger kraftigt back i Cdon – skyller på twittrare

Adam Wyden.

Cdon har gått från högsta mode till att vara iskall på börsen under de senaste månaderna.

Storägaren Adam Wyden, som drev upp kursen i vintras, är irriterad och vet vem det beror på: “svenska småspararmyror”.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Kommer ni ihåg början av 2021? Cdon tillhörde börsens hetaste bolag under vintern och tvåsiffriga uppgångar var snarare regel än undantag under vissa perioder i januari och februari. Aktien steg från cirka 250 kronor i början av året och den hade nästan tusenlappen inom räckhåll.

Det var då det. Nu pekar pilarna åt andra hållet. Aktien har handlats nedåt de tio av de senaste elva handelsdagarna och nedgången sedan toppen för fyra månader sedan summeras till en bit över 60 procent när den byter ägare kring 350 kronor.

Cdon ingick fram tills hösten 2020 i Qliro-koncernen och det gjorde även Nelly. När de tre beståndsdelarna frigjordes från varandra var det allmänna stalltipset att det var Qliro som “alla” ville åt. Därför var det extra många finansaktörer som kliade sig i huvudet och frågade sig varför CDON-aktien helt plötsligt var i så fin form efter jul och nyår.

Han låg bakom uppgången

Svaret hittades, åtminstone till stora delar, i Miami. För det var därifrån Adam Wyden, och hans kapitalfirma ADW Capital, från en bit i januari till slutet av februari köpte drygt 900.000 aktier, eller drygt 15 procent av bolaget, över marknaden. Det gav såklart bränsle till aktien, och många småsparare hängde på, inte minst efter att Adam Wyden sagt till DI att han tyckte aktien borde kosta 3.000 kronor. 

“Aktien utvecklas som den gör, och det kanske beror på att svenskar blankar den, jag vet inte. Det är helt klart frustrerande, men vi kommer inte lämna. Jag är irriterad, men det förändrar inte min teori om bolaget”, säger Adam Wyden när Breakit får tag på honom och ber om en kommentar om aktiens kräftgång.

“Möjligheten är precis lika stor som den alltid har varit. Jag är själv förbluffad över att den är ner så mycket”, fortsätter han och understryker att han fortfarande är optimistisk vad gäller Cdon:s förutsättningar.

Folk är väl dumma

Bland hans förklaringar till den dystra kursutvecklingen finns att bolaget nyligen tvingats till en ledningsförändring eftersom vd Kristoffer Väliharju avgått av hälsoskäl. Han tror även att det finns en utbredd rädsla för Amazon, en rädsla Adam Wyden tycker är överdriven (“det kommer finnas plats för många marknadplatser”).  

“Men jag vet inte varför den handlas på de här nivåerna. Folk är väl dumma”, fortsätter han att resonera och visar under intervjun flera gånger upp en irritation över det han kallar “svenska småspararmyror” (eller på engelska: “retail ants”) som säljer eller blankar aktien och kritiserar bolaget på bland annat Twitter.

I förra rapporten vittnade Cdon om att övergången till en ny teknisk plattform inneburit större utmaningar än vad bolaget önskade sig. Adam Wyden tycker inte att dessa problem bör ge upphov till några farhågor hos ägare, och potentiella aktieägare.

“De tekniska problemen och sådant, det är bara bullshit. Det går att fixa inom tre till sex månader. Alla tittar på aktien, och tror att sådana saker är fatalt. Men finns inga institutionella investerare här, utan det handlar om folk på twitter, och på aktiesidor, och det är så mycket bullshit. Det är små svenska myror”,  säger Adam Wyden.

Har inte sålt något

Han försäkrar att ADW Capital inte har sålt någon aktie i Cdon och firman bör därmed fortsatt vara e-handelsbolagets näst största ägare efter Rite Ventures som har cirka 26 procent, enligt ägardatatjänsten Holdings. ADW:s innehav är med rådande kursnivåer värt en bit över 300 miljoner kronor. Adam Wyden har själv uppgett att han förvaltar tillgångar värda 300 miljoner dollar, kapital som till stor del kommer från honom själv men även från andra finansaktörer i USA.   

Han säger sig inte komma ihåg hur mycket hans firma i snitt betalade för aktierna i Cdon. Om man utgår från snittkursen från mitten av januari till slutet av februari bör det ha varit kring 600 kronor. Det skulle i sin tur innebär att han ligger back i runda slängar 230 miljoner kronor.

Men han har inte gett upp hoppet.

“De stora institutionerna kommer vilja äga aktien när den står i 2 000 kronor och bolaget har hämtat en vd från Amazon”, spekulerar han.

Läs mer