Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Doctrin-grundaren gick in i väggen – nu backar tunga investerare Nudge mot psykisk ohälsa

Magnus Liungman

Efter att ha gått in i väggen lämnade Doctrin-grundaren det operativa arbetet för att satsa på en ny AI-startup inom mental hälsa. Nu backas Nudge Labs av tunga investerare.

“Vi kan hitta tendenser på kronisk stress flera månader i förväg”, säger Magnus Liungman.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Det var i slutet av 2018 som det tog stopp för Magnus Liungman. Som medgrundare och vd för AI-startupen Doctrin var han van vid ett högt tempo. Bolaget hade tagit in hundratals miljoner kronor och målen var högt satta – att förbättra vården för 1 miljard människor. 

“Jag hade lagt mycket av min identitet i Doctrin. Vi hade ett väldigt högt tempo och jag stod inför ett problem jag inte visste hur jag skulle lösa. Det var droppen som fick bägaren att rinna över”, berättar Magnus Liungman. 

Den avgörande stunden kom när en av läkarna på Doctrin sa åt Magnus Liungman att gå hem, eftersom han inte såg ut att må så bra. 

Blev sjukskriven i 6 månader

Magnus Liungman gick hem och var sedan sjukskriven i sex månader. 

“Det var en extremt jobbig tid både personligen och för bolaget med hela det här konceptet att lämna rollen som vd. Om du bryter din arm förstår folk att du inte kan röra din arm, men att bryta sin hjärna, det kan folk inte riktigt förstå”, säger Magnus Liungman. 

I efterhand är han ändå tacksam över att utbrändheten inte blev värre. Hösten 2019 återvände han till Doctrin för att rodda bolagets etableringen i England. 

Men den skakande upplevelsen hade fått honom att börja fundera över vad han själv skulle kunna göra för att hjälpa andra människor att undvika utbrändhet. 

“Om tio specialistläkare på jobbet inte kunde se det här i tid, och att jag själv inte kunde se det, vilken chans har då arbetsgivare att kunna se det på sin personal?” 

Ska hjälpa bolag att upptäcka ohälsa 

Under förra sommaren lämnade han Doctrin, där han fortsatt är ägare och styrelsemedlem, för att satsa på sin nya startup Nudge Labs. Bolaget vill göra det lättare för företag och anställda att mäta hälsa och ta emot feedback och tips för att undvika stress och förbättra välmåendet. 

Visionen är att göra välmående till ett “natural state”, som Magnus Liungman uttrycker det, det vill säga ett naturligt och självklart tillstånd i den högpresterande värld vi lever i. Nudge labs har utvecklat ett typ av armband, som kopplas till en app som ger rekommendationer och råd baserat på data.  Det rör sig bland annat om biometrisk data, data bunden till unika biologiska parametrar,  och appen läser även av faktorer som  exempelvis hjärtfrekvens och puls. Lösningen mäter faktorer som sömn, aktivitet och återhämtning och den informationen kopplas i sin tur ihop med andra datapunkter, exempelvis din kalender. På så sätt kan Nudge Labs exempelvis bedöma när stress uppstår i realtid, som vid vissa typer av möten, och ge rekommendationer utifrån det.  

“Vi har en app och en AI-coach som kommer att förstå dig bättre än du förstår dig själv. Vi kan hitta tendenser på kronisk stress flera månader i förväg, något du själv inte skulle märka. Med den här datan kan vi identifiera små förändringar du kan göra i ditt liv för att få jättestor effekt”. 

Backas av Kry-grundaren 

Bakom bolaget står även psykologen och författaren Kerstin Jeding som är specialiserad på stress, sömn och utmattning. Javier Ubillos, som har en bakgrund som produktägare på Spotify, och Shane Correa som arbetat i kommersiella roller på bolag som Oracle är också med på resan. 

Nudge Labs har tagit in 6 miljoner kronor och backas bland annat av Kry-grundaren Joachim Hedenius och Annika Pärson. 

Målgruppen är företag, för stunden scaleups, som vill förebygga ohälsa bland sina anställda och affärsmodellen baserar sig på en prenumerationslösning. Nudge Labs rullar ut beta-produkten inom kort och planerar att lansera i stor skala under hösten. 

“Det finns ett stort intresse och vi märker framförallt att hela remote- och hybriddelen får företag att inse att de inte har koll på sina anställdas välmående”, säger Magnus Liungman. 

Magnus Liungman konstaterar att det inte alltid är de saker som vi tror stressar oss som är de största bovarna. 

“Jag har gjort experiment i soffan och mätt stress när jag kollat på Netflix, lyssnat på ljudbok och läst. Netflix är låg stress, men det är stress, medan ljudbok och läsande är återhämtning. Det är intressant hur snabbt man kan lära sig vad som är vad”. 

Magnus Liungman ser stor potential i att rulla ut produkten globalt. 

“Det är samma problem och samma teknik i alla länder. Det är inte heller en medicinsk produkt så den största regleringen är GDPR. Det finns stora möjligheter att skala”.

Läs mer