Svenske Emil Eifrems Neo4j grundades i Malmö 2007, men redan då hade grundarna, dit även Johan Svensson och Peter Neubauer räknas, arbetat på prototypen till sin grafdatabas i många år. Det handlar om en typ av databas som kan visa på en mängd olika samband i stora mängder komplex data, på ett sätt som liknar ett nätverk.
Efter 14 år på marknaden meddelar nu Neo4j, som idag har sitt huvudkontor i USA, att de har tagit in den största kapitalrundan i bolagets historia. Totalt 2,7 miljarder kronor fyller de kassan med, vilket också ska vara den största investeringen hittills i ett privatägt bolag som sysslar med databaser.
Bland de nya investerarna finns tungviktare som franska Eurazeo, Google Ventures, DTCP och Lightrock. Men även redan existerande investerare som Creandum, Ola Rolléns Greenbridge och One Peak deltar i rundan.
“Även om det har varit svårt för oss också i pandemin, framförallt att växa snabbt utan att kunna träffas på kontoret. Så har affärerna gått väldigt bra. Vi visade upp jättefina siffror förra året, brände mindre pengar än vad vi räknat med och slöt vår största deal hittills – med en flygplanstillverkare mitt i pandemin”, säger Emil Eifrem, vd för Neo4j och fortsätter.
“Och när vi tittade på klimatet för att resa pengar så insåg vi att det kanske var dags för oss att undersöka de möjligheterna också, även om vi inte var i behov av kapital.”
Tänker säkra sin position
Men tillgången på kapital på marknaden är så klart inte hela anledningen till att Emil Eifrems Neo4j tog chansen att stänga en runda på 2,7 miljarder kronor.
Lyfter man blicken lite ser man att det just nu är ett läge där vinnarna och förlorarna bland databasbolagen kommer att formas, menar Emil Eifrem. Och Neo4j är ett av de bolag som har chansen att bli en dominant inom området.
“Databasmarknaden omsätter lite över 50 miljarder dollar globalt och har börjat explodera de senaste åren. Fram till 2024-2025 förväntar sig analytiker att marknaden ska ha ökat till 100 miljarder dollar med en tillväxt driven av nya databaser och där är vi en av de ledande.”
De nya pengarna ska framförallt användas för att stärka tre delar i bolaget. Det handlar om att utveckla bolagets tjänst för databaser i molnet, fortsätta utveckla plattformen för data scientists och att driva tillväxt genom att öka sin globala närvaro
“Vi kommer att investera ordentligt mycket mer än vad vi har gjort innan. Vi reser inte den största rundan någonsin för att lägga undan det i spargrisen. Vi ska gasa nu och vi gör det för att vinna i den här branschen”, säger Emil Eifrem.
Värderas till över2 miljarder dollar
Exakt hur mycket Neo4j omsätter eller vilket resultatet de gör har bolaget däremot aldrig avslöjat för oss journalister. Bolaget har också sitt huvudkontor i Delaware i USA vilket gör det svårt för oss att få någon insyn i siffrorna.
Men nu avslöjar bolaget för första gången sin värdering. I den nya rundan värderas bolaget till över 2 miljarder dollar, eller mer än 20 miljarder kronor, alltså långt över så kallad unicorn-nivå.
Att bolaget väljer att avslöja sin värdering den här gången förklarar Emil Eifrem med att det kändes som ett bra läge att faktiskt visa vad bolaget har uppnått.
“Jag har sett lista efter lista med de hetaste svenskgrundade bolagen och vi är aldrig med där. Jag som vet hur siffror ser ut vet däremot att vi borde vara där. Det kan vara bra att markera också, vi är en unicorn och vi pratar om det. Sen betyder det inte att jag kommer känna mig skyldig att ständigt redovisa vår värdering”, säger han.
Creandum var tidiga investerare
Idag har Neo4j bolag som Volvo Cars, Adobe och AstraZeneca bland sina kunder, men bolaget har också många användare som de inte en känner till. Deras mjukvara är nämligen också tillgänglig som open source, vilket exempelvis ledde till en glädjande överraskning när den stora Panamaläckan uppdagades.
När Neo4j började arbeta med grafdatabaser var begreppet helt nytt. Idag ser konkurrensen helt annorlunda ut och jättar som Amazon och Microsoft har båda lanserat egna satsningar inom området.
En som tror på bolaget chanser i kampen mot jättarna är Johan Brenner, general partner på Creandum.
"När Creandum-fonderna först valde att investera i Neo4j 2015 såg vi ett företag som redan lyckats definiera sin marknad och hade en tydlig vision för att leda den globalt och långsiktigt. Neo4j har sedan dess motsvarat alla våra förväntningar och skaffat sig en urstark position när marknaden för grafdatabaser går in i nästa fas”, säger han i ett pressmeddelande.
Emil Eifrem har tidigare lyft fram att bolaget ser en börsnotering som bolagets framtid. Däremot säger han sig inte ha någon brådska dit.
“Vi kommer börsnoteras någon gång, det är jag helt övertygad om och vi har interna mål om att vara börsredo. Det är vi redan idag. Men en jätteviktig del i kontakten med investerarna under den här rundan var också långsiktigheten.”
Neo4j har idag 522 anställda globalt och siktar på 600 innan årets slut. I Sverige jobbar 145 personer.