Sök ikon

Mardrömsstart för Acast – faller kraftigt i börsdebuten

Ross Adams, vd Acast. Foto: Press

På torsdagen rings det i börsklockan igen och denna gång är podbolaget Acast som blir publikt.

Intresset för att teckna aktien har varit “mycket stort” säger bolaget nu på morgonen.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Teckningskursen i introduktionen var satt till 38 kronor, något som värderade hela podcast-plattformen till 6,7 miljarder kronor inför torsdagens listning på Stockholmsbörsens lista för lite yngre bolag, First North.

Erbjudandet inför noteringen omfattade 48,2 miljoner aktier och det var till större delen nya aktier. Men vissa befintliga ägare, framför allt Moor&Moor (som ägs av Kaj Hed, som grundat Angry Birds-bolaget Rovio ) och Bonnier Ventures, passade på att sälja aktier för sammantaget drygt en halv miljard kronor.

Intresset för att teckna sig var varit “mycket stort” och det gällde från såväl svenska som utländska aktörer, skrev bolaget i ett pressmeddelande på torsdagsmorgonen. Erbjudandet blev “kraftigt övertecknat”, hette det vidare.

Men köpintresset var inte starkare än att aktien föll. I den inledande handeln var aktien ner 10 procent jämfört med teckningskursen och handlades runt 34 kronor. 

Kursutvecklingen för Acast kan ses mot bakgrund av att Stockholmsbörsen sammantaget också gick nedåt under morgonen. Nedgången kom efter att den amerikanska centralbanken Fed på onsdagskvällen antytt att styrräntan kan komma att höjas under nästa år för att stävja en stigande inflation, och att det tog marknaden på sängen i viss mån.

“Acasts notering är ett stort steg inte bara för Acast som bolag, utan även för podcasts som medium. Det har varit fantastiskt att se vilket stort intresse som funnits för noteringen både från allmänheten och bland institutionella investerare. Vi ser fram emot att fortsätta vår expansion i såväl våra befintliga marknader som i nya marknader”, säger Acasts vd Ross Adams inför den stora, och första, börsdagen.

Acast får in cirka 1,3 miljarder kronor (blir lite mer om den så kallade övertilldelningsoptionen används) via emissionen i samband med noteringen. Hälften av det kapitalet tänker bolaget använda till förvärv och lite mindre än hälften ska gå till att “positionera bolaget för framtida tillväxt på befintliga och nya  marknader, särskilt USA”, skrev bolaget inför noteringen.

Omsatte 600 miljoner

Acast, som grundades för cirka sju år sedan, erbjuder i grunden en slags infrastruktur för pod-branschen. Annonsörer kan styra sina budskap till förhoppningsvis rätt publik och poddarna kan hitta en publik.

Bolaget omsatte nästan 600 miljoner kronor under 2020 och har växt kraftigt de senaste åren. Motsvarande siffra för 2018 var cirka 180 miljoner. Rörelseförlusten ifjol uppgick till nästan 150 miljoner kronor.

Riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson kommer även efter börsnoteringen var bolagets största ägare med drygt 12 procent av aktierna. Ovan nämnda Moor&Moor och Bonnier Ventures kommer att ha 11 respektive 8 procent.

Inför noteringen rådde Affärsvärlden sina läsare att teckna aktien medan Dagens Industri i sin analys tyckte att Spotify var ett bättre alternativ. Den rosa tidningen sköt även in sig på att det fanns ett generöst optionsupplägg för ledningen, egentligen utan krav på större motprestationer.

LÄS OCKSÅ: Nu går Acast till börsen – utan grundarna: "Känns kul att göra så många väldigt rika"

Läs mer